jogurt i wędliny
fot. Pixabay

Jeśli robimy większe, tygodniowe zakupy, może się zdarzyć, że nie zdążymy zjeść wszystkiego w odpowiednim czasie. Przedstawione sposoby na przedłużenie przydatności niektórych produktów spożywczych sprawią, że istotnie zmniejszymy marnowanie żywności. Poznajcie sprytne sposoby na przedłużenie żywotności jogurtu, wędliny i bananów.

Dodaj do otwartego jogurtu ten produkt, a przedłużysz jego trwałość

Wiele osób po otwarciu jogurtu owocowego czy naturalnego nie zużywa go do końca, tylko zamyka wieczko i wstawia kubeczek powrotem do lodówki. Z biegiem czasu w produkcie może zadomowić się pleśń, przez co nie będzie nadawał się już do konsumpcji. Okazuje się, że można w łatwy sposób przedłużyć jego trwałość, wystarczy po otwarciu dodać do jogurtu odrobinę soli. Dzięki niej termin przydatności nabiału znacznie się wydłuży.

Jak zahartować wędliny?

Rozmaite wędliny czy kiełbasy to najlepszy przykład produktów, których nie spożywamy jednorazowo. Jeśli mamy w swojej chłodziarce wędlinę, której data ważności właśnie się kończy, w prosty sposób możemy ją odświeżyć. Wystarczy włożyć mięsny wyrób na parę minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Dzięki temu wydłuży się jego trwałość nawet o kilka dni.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Banany to owoce, które mają wiele zalet. Są zdrowe, pożywne i smaczne. Jednak nie należą do najtrwalszych produktów. Na szczęście możemy przedłużyć ich żywotność nawet o kilka dni. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w folię aluminiową. Banana po prostu owijamy „sreberkiem” i gotowe!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę