Syrop z mniszka lekarskiego na odporność. Zobacz przepis!

REKLAMA

Sezon na mniszka lekarskiego w pełni. Dla alergików, nie jest to dobra wiadomość, ale dla osób, które mają problemy z notorycznymi przeziębieniami lub trawieniem – jak najbardziej. Z mniszka bowiem, można w prosty sposób przygotować zdrowotny syrop.

Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem rośnie praktycznie wszędzie. Najlepsze właściwości zdrowotne ma właśnie w maju. Wiele osób zbiera żółte główki kwiatów, po to aby przygotować syrop o super zdrowotnych mocach. Jak informuje redakcja gazety.pl syrop z mniszka lekarskiego to znane babcine remedium na wiele dolegliwości. Świetnie działa jako środek wspomagający w leczeniu infekcji gardła i górnych dróg oddechowych, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne. Tradycyjnie stosowany jest także na problemy z trawieniem.

REKLAMA

Aby przygotować syrop z mniszka lekarskiego, kwiaty należy zebrać w suchy i słoneczny dzień. Wtedy mlecze mają najwięcej smaku i aromatu i są pozbawione charakterystycznej goryczki. Taki syrop przygotowuje nawet Katarzyna Dowbor, która podzieliła się ze swoimi fanami sprawdzonym przepisem. Oto on:

Do przygotowania syropu należy przygotować 400 rozwiniętych główek kwiatów, 1 cytrynę, 1 l wody i 1 kg cukru. Kwiaty należy rozłożyć na papierze i zostawić na godzinę. W ten sposób pozbędziemy się owadów, które mogą schować się między płatkami. Następnie kwiaty umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i lekko ugniatamy. Gotujemy je przez 15 minut na wolnym ogniu.

REKLAMA

W trakcie gotowania należy dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę i pokroić ją w plastry. Dodać ją go gotujących się kwiatów. Mieszać od czasu do czasu. Taki wywar należy po wyłączeniu palnika pozostawić na co najmniej 12 godzin. Następnie należy odcedzić wywar, dodać do niego cukier i znów gotować aż cukier się rozpuści. Później należy tylko przygotowany syrop przelać do słoików, dobrze zakręcić i położyć słoiki na boku. Dobrze przykryć kocem i zostawić tak na 2-3 godziny. Po tym czasie należy słoiki odwrócić do góry dnem. Gdy ostygną, możemy je ustawić na półce w chłodnym i ciemnym miejscu. W ten sposób syrop można przechowywać nawet kilka lat.

 

REKLAMA

Podziel się: