szarlotka
fot. Pixabay

Może się wydawać, że jabłecznik i szarlotka to tylko różne określenia tego samego ciasta. Co prawda, oba wypieki zawierają masę jabłkową, lecz różnią się między sobą nie tylko nazwą. Szarlotka powinna być zrobiona na spodzie z ciasta kruchego. Natomiast jabłecznik można przygotować na cieście tortowym, półkruchym lub drożdżowym.

Szarlotka i jabłecznik zyskały popularność na całym świecie i są jednymi z najbardziej lubianych wypieków. Prawie każdy kraj może poszczycić się lokalnym wariantem tych smakowitych ciast. Mimo tak wielkiej popularności większość osób myli te obydwa desery i uważa za to samo. W rzeczywistości jednak różnice między nimi są znaczące, dlatego postanowiliśmy je precyzyjnie objaśnić.

Szarlotką a jabłecznik – jakie są między nimi różnice?

Jabłka i słodkie ciasto to świetne połączenie – dodając do nich kilka korzennych przypraw, można osiągnąć najwyższy poziom znakomitego smaku. Okazuje się, że deserem wypiekanym zdecydowanie częściej jest szarlotka – przeważnie powodem takich upodobań jest kruszonka, którą posypuje się wierzch ciasta. Szarlotkę robi się głównie z ciasta kruchego, z kolei jabłka przed umieszczeniem na cieście, trzeba podprażyć z dodatkiem cynamonu i cukru. Takie zestawienie to gwarancja udanego deseru.

Charakterystyka jabłecznika

Przygotowując jabłecznik mamy do dyspozycji więcej możliwości, jeśli chodzi o dobór ciasta. Tradycyjnie robi się go na cieście tortowym, drożdżowym lub półkruchym. Jabłek przeznaczonych na jabłecznik nie powinno się poddawać żadnej obróbce cieplnej (np. gotowanie, prażenie). Do przyrządzenia jabłecznika wykorzystuje się bowiem surowe plasterki tych owoców, najczęściej kładzionych na samym wierzchu. Zdaniem niektórych różnicą jest także metoda podania obu ciast. Jabłecznik może być według nich podawany na zimno i na ciepło, a szarlotka wyłącznie na zimno.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę