Szarlotka, która rozpływa się w ustach! Zastosuj ten trik przed pieczeniem!

szarlotka

REKLAMA

Szarlotka to ciasto, które składa się z kruchego spodu, pysznych jabłek i chrupiącej, słodkiej bezy posypanej kruchym ciastem. Czasem zdarza się, że ciasto wychodzi zbyt mokre, nie jest stabilne i wylewa się dosłownie na boki i nie zachwyca wyglądem. Istnieje mnóstwo przepisów w internecie, ale jeszcze nikt nie wspomniał o najlepszym sposobie na szarlotkę. Sekret jej idealnego smaku tkwi w przygotowaniu jabłek. Dzięki temu trikowi, twoja szarlotka będzie perfekcyjnie prezentować się na talerzu i zachwyci każdego, kto kocha słodkości! 

Szarlotka to ciasto, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Nie wymaga dużego wkładu czasu i jest szybkie w przygotowaniu. Jeśli chodzi o zrobienie tego pysznego, jabłkowego ciasta to wniosek jest oczywisty – diabeł tkwi w szczegółach!

REKLAMA

Przepis jest zaskakująco prosty, bo wystarczy zrobić kruche ciasto, wyłożyć masą jabłkową i położyć ubite białka z cukrem. Co więc w tym trudnego? Wbrew pozorom nie chodzi tu o samą metodykę, ale o odpowiednio przygotowane wcześniej jabłka.

Niepoprawne przygotowanie jabłek skutkuje tym, że ciasto jest niestabilne i zbyt mokre – podczas pieczenia mogą wylewać się soki z jabłek, które wnikają w kruche ciasto. To sprawia, że spód nie jest kruchy, tylko „nasączony” i smakuje jak surowe ciasto. Nie smakuje zbyt dobrze oraz nie wygląda zachęcająco.

REKLAMA

Zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę, która jest wyśmienita w smaku, a kruchy spód nie jest mokry? Wypróbuj tego sposobu!

Trik na idealną szarlotkę. Powinieneś robić to zawsze przed pieczeniem!

szarlotka

Co powinieneś zrobić? Wybrać odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, następnie umyć je i obrać ze skórki. Po tym należy usunąć pestki oraz pokroić w kostkę lub plasterki.

Wydaje się oczywiste, prawda? Ale jest jeszcze jeden ważny element przygotowania jabłek, którego zupełnie możesz się nie spodziewać. Jest to gotowanie jabłek przed pieczeniem.

Nieugotowane wcześniej jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na całą wodę, którą zatrzymują. Gotowanie jabłek powoduje, że tracą wilgoć, a tym samym swoją objętość.

Szarlotka – jaki błąd popełnia prawie każdy przy jej wykonaniu?

Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować pyszną szarlotkę jest używanie surowych i nieugotowanych jabłek. Aby ciasto z bezą nie zapadło się po wyjęciu z piekarnika, należy wypełnić blaszkę masą jabłkową w taki sposób, aby nie było szczelin pomiędzy nimi. Takie szczeliny powodują, że ciasto zapada się po wyjęciu z piekarnika. Dzieje się tak kiedy używasz surowych i nieprzygotowanych wcześniej jabłek.

Właśnie dlatego wstępne gotowanie zapobiega powstawaniu szczelin pomiędzy jabłkami a warstwą kruchego ciasta, ponieważ ich objętość została już utracona. Dzięki temu otrzymasz mocniejszą, stabilniejszą i rewelacyjną w smaku szarlotkę.




Aby spód był bardzo dobrze kruchy i upieczony, warto wstawić go na około 15 minut do piekarnika (180 stopni, termoobieg). Warstwa kruchego ciasta nie może być zbyt gruba.

Niektórzy profesjonalni piekarze, którzy są mistrzami w robieniu szarlotek sugerują, aby gotować jabłka na parze lub moczyć je we wrzącej wodzie przez dziesięć minut. Inną metodą jest pieczenie jabłek, do momentu aż zawartość wody zostanie zmniejszona, a także pozostawienie pokrojonych jabłek na pół godziny, aż przestygną. Dopiero wtedy możemy posypać je cynamonem, przyprawą do szarlotki i odrobiną miodu.

Koniecznie wypróbuj ten trik! Zapewni Ci najbardziej wyśmienitą szarlotkę, jaką można sobie wyobrazić.

szarlotka

Smacznego!

Udostępnij: