Szarlotka wg przepisu Ewy Wachowicz. Użyj tej odmiany jabłek

Ewa Wachowicz i szarlotka
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / Pixabay

Szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz to wyśmienita propozycja na deser, która pozwoli ci się przenieść się do czasów dzieciństwa. Taki specjał przyrządzały nasze babcie i mamy, więc warto spróbować zrobić go samodzielnie w domu. Z pewnością się uda.

REKLAMA

Pyszna szarlotka na rubinoli

Rubinola to gatunek słodkich i soczystych jabłek, które świetnie nadają się na szarlotkę. Sam deser nie wymaga znacznych umiejętności kulinarnych ani wielu składników, więc każdemu powinien się udać. Poniższy przepis na szarlotkę pochodzi z oficjalnej strony internetowej Ewy Wachowicz.

Przepis na szarlotkę Ewy Wachowicz

Składniki:

Na ciasto:
masło – 200 g
mąka – 400 g
żółtka – 4 sztuki
cukier – pół szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
cukier waniliowy – 1 łyżka

REKLAMA

Na masę jabłkową:
cynamon – 1 łyżeczka
jabłka (np. odmiana rubinola) – 1,5 kilograma
skórka otarta z pomarańczy

Na pianę:
białka jaj – 4 sztuki
sól – szczypta do ubicia piany
cukier puder – 150 g
cukier puder do dekoracji ciasta
bułka tarta do posypania blachy

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami, dorzucamy masło, mieszamy i siekamy produkty za pomocą noża. Dodajemy żółtka (białka przydadzą się do ubicia piany), mieszamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi. Z ciasta robimy wałek i odkrawamy jedną trzecią – odcięty fragment wkładamy do zamrażalnika, a pozostałą część rozwałkowujemy i umieszczamy w formie. Nakłuwany spód widelcem i pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 15 minut.

REKLAMA

Teraz przyrządzamy masę jabłkową. Owoce pozbawione skórki i gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry, przekładamy do garnka, posypujemy cynamonem i dusimy przez 10 minut. Pora na pianę: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wysypujemy cukier, nie przerywając miksowania. Ubijamy wszystko, aż powstanie aksamitna masa.

Składamy ciasto w całość: podpieczony spód oprószamy bułką tartą i rozsmarowujemy na nim masę jabłkową. Następnie kładziemy równomiernie pianę, a wierzch szarlotki posypujemy startym na tarce schłodzonym ciastem. Deser pieczemy w temp. 180°C przez niecałe 60 minut. Na końcu ozdabiamy go cukrem pudrem, smacznego!

Podziel się: