Jak pasteryzować słoiki?
YouTube | Firex

Lato to czas, w którym cieszymy się z dobrodziejstw natury i nieustannie zajadamy pyszne owoce i warzywa. Niestety, sezony na poszczególne naturalne przysmaki trwają z reguły bardzo krótko, a potem znów trzeba czekać aż rok, aby rozkoszować się smakiem ulubionych darów natury.

Smaki lata zamknięte w słoikach

Wiele osób decyduje się na zamknięcie smaków lata w słoikach i w sezonie przygotowuje przetwory, które pozwolą nam cieszyć się świeżymi owocami i warzywami także wtedy, kiedy nie ma na nie sezonu. Niektórzy jednak rezygnują z takich praktyk, a powodem tego jest przeważnie długotrwała i dość pracochłonna pasteryzacja.

Portal Interia podaje jednak sposób, dzięki któremu pasteryzację można przeprowadzić niezwykle szybko i minimalnym nakładem pracy! Okazuje się, że do tego procesu można z powodzeniem wykorzystać zmywarkę!

Jak szybko przeprowadzić pasteryzację?

Oczywiście najpierw dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy słoiki. Następnie wkładamy ulubione owoce czy też warzywa, w taki sposób, aby pod zakrętką było około 2 – 3 cm wolnej przestrzeni. Następnie dokładnie zakręcamy słoik i wycieramy brzegi zakrętki.

Napełnione słoiki umieszczamy w zmywarce, dnem do góry. Urządzenie nastawiamy na program, który umożliwia nam uzyskanie najwyższej temperatury (musi to być około 70 stopni Celsjusza) i włączamy. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów!

Kiedy program w naszej zmywarce zakończy się, wyjmujemy słoiki i ustawiamy je dnem do góry na szafce. Po dobie odwracamy słoiki i sprawdzamy czy wszystkie zakrętki są wklęsłe. Jeśli tak jest, pasteryzacja została przeprowadzona w odpowiedni sposób i nasze przetwory spokojnie przetrwają do zimy.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę