Szybki i prosty przepis na bułeczki z żurawiną i twarogiem. Gotowe w pół godziny

Dyniowe bułeczki
YouTube | Homemadewithlove NZ by Mrs. Neat

Często wydaje się nam, że domowy wypiek pieczywa jest niezwykle czasochłonny, a zarazem bardzo trudny. Nic bardziej mylnego! Pyszne bułeczki możemy przygotować w łatwy i niezwykle szybki sposób. Będą one gotowe już w pół godziny, a ich smak zachwyci każdego. Do przygotowania wyśmienitych bułeczek będziemy potrzebować zaledwie kilku składników.

REKLAMA

Składniki na dyniowe bułeczki z owczym twarogiem i żurawiną

Twaróg owczy – 50 g (można zastąpić ricottą)
Mąka pszenna – 200 g
Mąka kukurydziana – 50 g
Jajka – 2 sztuki
Dynia zwyczajna – 125 g puree
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Ser owczy twardy – 50 g
Suszona żurawina – 50 g
Oliwa – 2 łyżki

Na samym początku dyniowe puree łączymy z oliwą, roztrzepując je widelcem. Następnie dodajemy także jajka i twaróg owczy i ponownie łączymy przy pomocy widelca. Do całości dosypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i doprawiamy solą. Całość ugniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Po połączeniu składników dosypujemy jeszcze żurawinę oraz drobno pokrojony twardy ser owczy i ponownie lekko ugniatamy ciasto.

REKLAMA

Następnie ciasto dzielimy na porcje i formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odstępy. Całość pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i gotowe!

Podziel się: