Szybkie bułki do hot-dogów są obłędne w smaku, a oprócz tego bardzo chrupiące. Ten przepis jest rewelacyjny – bułki będą gotowe po 30 minutach. Sprawdzą się szczególnie w przypadku niespodziewanych znajomych, ale nie tylko. Koniecznie wypróbuj!
Hot-dogi to fast food, który jest jednym z najbardziej lubianych. Bazuje na pysznej i mięciutkiej bułce, podsmażonej parówce i chrupiącej cebulce. Podawane z surówką, ketchupem i musztardą. Smakują jeszcze lepiej, kiedy bułki są zrobione przez nas samych, dlatego dziś prezentujemy rewelacyjny przepis, który wyjdzie każdemu. Wystarczy tylko 30 minut hot-dogi gotowe!
Szybkie bułki do hot-dogów – spróbuj tego przepisu, a ich smak Cię zaskoczy!
Składniki:
Z tych proporcji wyjdzie 10 hot dogów
» 1 szklanka mleka
» pół szklanki ciepłej wody
» 55g masła
» 650g mąki pszennej
» 7g drożdży instant lub 15 g świeżych )
» 2 łyżki cukru
» 1,5 łyżeczki soli
» 1 jajko
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i mleko, następnie wrzuć masło i podgrzewaj do czasu, aż się rozpuści. Musi być gorące, ale nie może się spalić i wykipieć. Jeśli używasz świeżych drożdży to z podanych składników zrób zaczyn: drożdże, łyżka cukru, łyżka mąki i trochę ciepłego mleka.
W większej misce umieść mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, następnie dolewaj małymi partiami gorące mleko i jednocześnie mieszaj całość łyżką. Dodaj jajko, wymieszaj, a potem dodaj mąkę na dwa razy, po pół szklanki. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, następnie podziel na 10 części.
Możesz upiec bułki oddzielnie – formuj z każdej części ciasta podłużne bułki, albo razem z parówką, wtedy wystarczy tylko podsmażyć je na patelni, a porcję ciasta rozwałkować na prostokąt i zawinąć ciasto razem z parówką. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.
I gotowe! Podawaj je z chrupiącą cebulką i ulubionymi dodatkami, np. surówką, ketchupem, musztardą. Smacznego!