Szybkie desery bez pieczenia

Jeżeli kiedykolwiek marzyłeś o zaskakująco pysznych deserach, które nie wymagają od Ciebie długotrwałego stania przy piekarniku, to jesteś we właściwym miejscu. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy na szybkie desery bez pieczenia, dzięki którym przygotujesz pyszne słodkości, a jednocześnie zaoszczędzisz cenny czas, który zazwyczaj poświęca się na przygotowywanie tradycyjnych wypieków. 

Sernik cappuccino na zimno

Zaczynamy od deseru bez pieczenia, który łączy w sobie delikatny twaróg z intensywnym smakiem kawy. Sernik cappuccino na zimno To pyszna propozycja dla wszystkich miłośników kremowych ciast. 

Na początek rozpuść masło wraz z cukrem w dużym rondlu. Następnie w misce rozpuść kawę i cukier w gorącej wodzie. Budynie waniliowe wymieszaj z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Do mieszanki masła i cukru dodaj twaróg, jajka, mascarpone oraz mleko z budyniami. Całość mieszaj na średnim ogniu i zagotuj do zgęstnienia. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nim biszkopty namoczone w przygotowanej kawie. Wierzch przykryj połową masy serowej i ponownie wyłóż warstwę namoczonych biszkoptów. Na koniec wyłóż pozostałą masę i biszkopty lekko zanurzone od spodu. Wszystko posyp kakao i wstaw na noc do lodówki. 

Kopiec kreta bez pieczenia

Desery bez użycia piekarnika to prawdziwa skarbnica pomysłów dla tych, którzy pragną cieszyć się pysznymi słodkościami bez konieczności długotrwałego procesu pieczenia. Kolejnym z nich jest kopiec kreta na zimno, czyli świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji wypieku, w której potrzebujemy użyć piekarnika. Jeżeli cenisz sobie kremowe ciasta, musisz tego spróbować. 

Ciasteczka kakaowe zmiel na piasek, a następnie połącz je z rozpuszczonym masłem i kakao. Całość wymieszaj i wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko dokładnie dociśnij i wstaw do lodówki. W międzyczasie ubij śmietankę na sztywno, dodając cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Do masy wlej rozpuszczoną wcześniej i wystudzoną żelatynę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Do masy dodaj również startą czekoladę. Przygotowany krem wyłóż na spód ciasteczkowy, wygładź wierzch i wstaw do stężenia na najlepiej całą noc. 

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/kopiec-kreta-bez-pieczenia.

Tiramisu z owocami

Włoskie tiramisu to klasyk, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych deserów. Z dodatkiem owoców nabiera dodatkowej świeżości i lekkości, dzięki czemu sprawdzi się nie tylko jako dodatek do popołudniowej kawy, ale i ciasto na wyjątkowe okazje.

Na początek zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Żółtka jajek ubij wraz z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodawaj partiami mascarpone. Do wystudzonej kawy dodaj kakao, likier amaretto oraz odrobinę wody. W przygotowanej mieszance maczaj biszkopty i ułóż je na dnie formy. Na wierzch wyłóż połowę kremu, porcję owoców i kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Całość przykryj pozostałym kremem i owocami, np. truskawkami, malinami lub borówkami. Tak przygotowany słodki deser przełóż do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu udekoruj wierzch kakao.

Banoffee

Jeśli jesteś fanem połączenia bananów, karmelu i bitej śmietany, banoffee stanie się Twoim ulubionym deserem. Warstwy kruchego spodu z ciasteczek owsianych, słodkich plasterków bananów i gęstego kajmaku wręcz rozpływa się w ustach. Całość możemy serwować na wyjątkowe okazje w eleganckich pucharkach.

Zacznij od pokruszenia ciasteczek owsianych w malakserze, aż uzyskasz konsystencję piasku. Następnie ubij śmietankę w mikserze. Do słoiczków lub szklanek wsyp warstwę pokruszonych ciastek, a następnie wyłóż warstwę kajmaku. Banany pokrój w plastry i ułóż na wierzch, a całość dopełnij bitą śmietaną. Deser przełóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp kakao.

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/banoffee.