Choć kotlety schabowe wydają się daniem idealnym, to okazuje się, że można jeszcze bardziej dopracować. Aby wzbogacić ich smak, wystarczy posmarować je solidną warstwą musztardy. Dzięki niej kotlety staną się delikatniejsze, bardziej kruche i soczyste.
Kotlety schabowe cieszą się w Polsce ogromnym uznaniem i nic dziwnego – ich chrupiąca panierka oraz soczyste wnętrze sprawiają, że nawet najbardziej wybredni degustatorzy nie są w stanie się im oprzeć. Jednak niektórzy koneserzy chcą uzyskać jeszcze lepszy efekt.
Jedną ze sprawdzonych metod jest marynowanie mięsa w musztardzie – dzięki kwaśności sosu włókna schabu stają się bardziej miękkie i tym samym delikatniejsze. Taki kotlet z całą pewnością zadowoli każdego wielbiciela mięsnych specjałów.
Marynowane kotlety schabowe – przepis
Składniki:
6 łyżeczek musztardy
4 plastry schabu
1 jajko
sól
bułka tarta
mąka pszenna
smalec
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Na początku oczyszczany schab z błon i chrząstek. Rozbijamy go na cienkie plastry (wcześniej jednak zakrywamy mięso folią spożywczą) i doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. W następnej kolejności smarujemy kawałki mięsa musztardą (z każdej strony) i odstawiamy je do zamarynowania na parę godzin (najlepiej na całą noc w chłodziarce pod przykryciem). Po marynowaniu panierujemy schab w mące, a potem w jajku. Nie zapominamy o bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim kotlety – gdy ich panierka nabierze złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i wykładamy na talerz.