Ta sałatka zachwyci gości w Wielkanoc. Jest lepsza niż jarzynowa

sałatka z tortellini
fot. screen Youtube / Moje Domowe Jedzenie

Przepadasz za sałatkami? W czasie Świąt Wielkanocnych powinny się pojawić na stole. Chociaż większość ludzi sięga po klasyczną recepturę na sałatkę jarzynową czy śledziową, to dobrze jest czasami zdecydować się na coś innego. Sałatka z dodatkiem tortellini okaże się totalnym hitem.

REKLAMA

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatek. Jeśli zwykła sałatka jarzynowa wydaje Ci się nudna, a sałatka śledziowa nie jest Twoim numerem 1, to mamy dla Ciebie coś specjalnego – sałatkę z pierożkami tortellini. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę zebraną przy stole.

Sałatka z tortellini to wspaniałe połączenie klasyki z nowoczesnością. Najważniejszym komponentem tego dania – jak sama nazwa wskazuje – są niewielkie włoskie pierożki tortellini, które nieźle łączą się z resztą składników.

REKLAMA

Ten pomysł na sałatkę idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na inne uroczystości. Sam proces przygotowania zajmuje około pół godziny. Za sprawą sosu czosnkowego sałatka jest jeszcze lepsza i bardziej aromatyczna.

Przepis na najlepszą sałatkę z tortellini

Składniki na sałatkę:
paczka tortellini – ok. 250 g
100 g żółtego sera
150 g szynki konserwowej
mała puszka kukurydzy
100 g pomidorków cherry
pół papryki
2 ogórki kiszone
duży świeży ogórek

REKLAMA

Składniki na sos do sałatki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżka majonezu
pół płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
spora szczypta pieprzu

Wykonanie:
Pierożki tortellini gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (do 14 minut). Gdy się ugotują, odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia.

Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół, ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy. Surowego ogórka obieramy, a potem kroimy. Żółty ser i szynkę siekamy w kostkę.

Przyrządzamy sos do sałatki. W naczyniu łączymy wszystkie produkty. Gotowe warzywa, szynkę i ser wraz z tortellini mieszamy w sporej misce. Zalewamy sosem, mieszamy starannie. Ozdabiamy sałatkę pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego.



Czytaj też: Ten składnik odmieni sałatkę jarzynową. Przepis Ewy Wachowicz

Podziel się: