REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTa sałatka zastępuje mi cały obiad. Ciekawsza od jarzynowej

Ta sałatka zastępuje mi cały obiad. Ciekawsza od jarzynowej

sałatka z tortellini i papryką
fot. screen Youtube / @rezepteschnelleinfach773

Prymuską na polskich stołach jest sałatka jarzynowa. Ale nawet i ona może się w końcu przejeść. Czym ją zastąpić? Najlepiej pomysłową sałatką ze słynnymi włoskimi uszkami. Oprócz nich dodaj do niej warzywa i pieczarki konserwowe. Te ostatnie nadadzą mieszance wyrazistości i lekkiej pikanterii. Tak samo, jak przyprawy i sos, który otula wszystkie składniki. Po przepis na taką sałatkę ręce wyciągają się same. Będzie absolutnym przebojem na twoim stole. Koniecznie sprawdź przepis. 

REKLAMA

Tortellini to małe, faszerowane pierożki o fantazyjnym kształcie, które zazwyczaj kojarzymy z obiadem, a nie z surówkami. Można je nadziewać wieloma składnikami np. szpinakiem, mozzarellą lub mięsem, dzięki czemu nigdy się nie znudzą. Jesienną polecamy tortellini z grzybami. W jednej misce z pieczarkami, papryką, porem i koperkiem stworzą zgraną kompozycję, która zostanie dopieszczona wyrazistym sosem na bazie majonezu i musztardy. Przygotuj wyjątkową sałatkę na weekend lub jedz ją na co dzień. Jest pyszna i sycąca, więc zastąpi nawet obiad.

Przepis na sałatkę z makaronem tortellini i pieczarkami

Składniki:
170 g marynowanych pieczarek,
250 g makaronu tortellini (np. z grzybami),
150 g papryki czerwonej,
70 g pora (biały fragment),
2-3 łyżki śmietany 18%,
2-3 łyżki majonezu,
łyżeczka musztardy,
sól i pieprz do smaku
czosnek suszony,
świeży koperek.

Przygotowanie:
Pierożki tortellini wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na paczce. Pilnujemy, by zbyt mocno się nie rozgotowały, bo rozlecą się w sałatce. Makaron wyciągamy łyżką cedzakową lub dokładnie odcedzamy na durszlaku. Umieszczamy w głębszym naczyniu i studzimy.

REKLAMA

Pora przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki, a potem w małą kostkę. Przekładamy go do pierożków wraz z oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę papryką. Odcedzamy z marynaty grzyby, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy rozdrobniony koperek i mieszamy wszystkie składniki w misce.

W oddzielnym pojemniku łączymy składniki na sos, tzn. musztardę, śmietanę i majonez. Doprawiamy pieprzem, solą i sproszkowanym czosnkiem, przelewamy do sałatki, mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy do niej więcej przypraw. Chłodzimy ją przez minimum jedną godzinę, a potem podajemy. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA