Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych? Tradycyjna szarlotka wymaga zagniatania, a na takie kuchenne prace nie zawsze mamy czas. Pieczenie kruchego ciasta i przyrządzanie bezy też są dość mozolne. A gdyby tak pójść na łatwiznę i stworzyć jabłkowy wypiek, który jest równie pyszny, co klasyczny i w dodatku powstaje w mgnieniu oka? To super pomysł. Idealny przepis na taki rarytas znajdziesz poniżej.
Pomysł na słodki specjał pełen jabłek
Jabłka to typowo jesienne owoce. Są słodkie i soczyste. Jednak niektóre odmiany mają kwaskowaty smak i one właśnie najlepiej nadają się na szarlotkę, ale nie tylko. Można też ugotować z nich kompot albo dodać np. do drożdżówek.
Jeśli twoi domownicy są łakomczuchami, to domowa szarlotka z pewnością długo nie będzie zalegać w formie. Gdy tylko położysz wypiek na stole, to każdy zje go z apetytem, nie odmawiając sobie dokładki.
Ten przepis nie jest trudny, a przygotowań jest naprawdę niewiele. Długotrwałe pieczenie też nie wchodzi w grę, wystarczy krótkie schłodzenie deseru lodówce. Poznaj recepturę na niepowtarzalną szarlotkę bez pieczenia. To absolutny hit tej jesieni.
Przepis na smaczną szarlotkę bez pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
2 opakowania galaretki cytrynowej
1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
1 płaska łyżeczka cynamonu
200 ml wody
Składniki na krem śmietanowy:
40 g cukru pudru
400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny w proszku
1 łyżeczka cukru wanilinowego
60 ml gorącej wody
Oraz:
200 g biszkoptów
kakao lub bezy do dekoracji
Szarlotkę przygotuj w formie o wymiarach 28 cm x 18 cm. Koniecznie wyłóż ją pergaminem – w taki sposób, by papier wystawał ok. 9 cm ponad wysokość ciasta.
Sposób wykonania:
Obierz jabłka, a po przekrojeniu usuń gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a potem przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 15-20 minut na średnim gazie – jabłka powinny zmięknąć, ale jednocześnie zachować swą strukturę.
Garnek ściągnij z palnika i przełóż masę do miski. Dodaj cynamon i galaretki cytrynowe, porządnie mieszaj, odstaw do lekkiego wystudzenia – dzięki temu masa nie powinna wycieknąć z formy.
W blaszce umieszczaj warstwę biszkoptów, przykryj je jabłkami, wyrównując całą powierzchnię. Znów układaj biszkopty. Deser włóż do chłodziarki na minimum 60 minut, by związał.
W gorącej wodzie rozrób żelatynę – dokładniej rozbij wszystkie grudki. Schłodzoną kremówkę wlej do misy robota, dodaj oba cukry i przez chwilę ubijaj, aż nieco zgęstnieje. W tym momencie 1-2 łyżki masy przełóż do żelatyny i solidnie mieszaj. Cienkim strumyczkiem wlewaj tę mieszankę do pozostałej śmietany, nieustannie ubijając ją robotem pracującym na niedużych obrotach.
Dobrze ubitą śmietanę rozprowadź na szarlotce. Tężeje błyskawicznie, więc zręcznie wyrównaj wierzch. Ciasto jest już prawie gotowe. Ozdób je jeszcze kakao lub bezami, a następnie schowaj do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu będzie się łatwiej kroić. Smacznego!