REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTak nie podgrzewaj parówek. Zamienią się w truciznę

Tak nie podgrzewaj parówek. Zamienią się w truciznę

gotowanie parówek
fot. screen Youtube / Aquela Receita

Gotowanie parówek to z pozoru najłatwiejsza czynność, jaka może odbywać się w kuchni. Ale nawet podczas tego procesu łatwo o błąd, który może mieć fatalne skutki zdrowotne. Temperatura wody, w której kiełbaski są gotowane, nie może być zbyt wysoka. Zaraz dowiesz się dlaczego. Dopilnuj 1 żelaznej zasady przy podgrzewaniu, a parówki wyjdą perfekcyjne i to pod każdym względem.

REKLAMA

Parówki gorszej jakości są wytwarzane z mięsa oddzielonego mechanicznie. Zawierają też dodatki tj. azotany i azotyny. Te substancje peklujące w wyniku działania wysokiej temperatury zamieniają się w nitrozoaminy. Spożywanie ich w dużych ilościach może mieć opłakane skutki. Dużo mówi się o ich działaniu kancerogennym.

Jak uniknąć nitrozoamin w parówkach?

» Gotuj je w wodzie o temperaturze 70°C, a nie we wrzątku.

» Nie piecz parówek, nie smaż ich i nie gotuj za długo. Jeśli kiełbaska pęknie, to znaczy, że obecne w niej związki, już się rozkładają.

REKLAMA

A co z podgrzewaniem w mikrofali? W niej nie powinny być podgrzewane nie dłużej niż przez pół minuty.

Zasady dotyczące gotowania parówek warto wziąć pod uwagę, zwłaszcza jeśli przyrządzane są dla dzieci.

Jak wydobyć z parówek pełnię smaku? Najważniejsze zasady gotowania:

» Parówek wyjętych prosto z lodówki nie wrzucaj do gorącej wody. Daj im chociaż 15 minut, aby się ociepliły. Będą smaczniejsze.

» Jeśli osłonka na parówkach nie nadaje się do jedzenia, zdejmij ją przed obróbką cieplną.

REKLAMA

» Kiełbaski zawsze wkładaj do gorącej wody i gotuj na niewielkim palniku przez najwyżej pięć minut. Nie wkładaj ich od razu do chłodnej wody.

» Do wody, w której się gotują, możesz wrzucić ziele angielskie w ziarnach – kiełbaski będą bardziej aromatyczne.

Czytaj też: Biała kiełbasa soczysta jak nigdy. Wszystko dzięki 1 trikowi

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA