Tak pysznych gofrów jeszcze nie jadłeś. A wszystko to za sprawą jednego składnika, który nadaje im niesamowitego smaku. Poznaj przepis.
Poznaj przepis na najbardziej chrupiące gofry pod słońcem. A to za sprawą kluczowego składnika jakim jest kefir. Mało kto wie, że to właśnie on nadaje puszystości i lekkości. Gofry będą lepsze od tych z budki! Przepis znajdziesz poniżej.
Tak pysznych gofrów jeszcze nie jadłeś. Przepis
Składniki:
» 150 g mąki
» 200 ml kefiru
» 1 jajko
» 5 łyżek cukru
» 50 g roztopionego masła
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a białko oddziel od żółtka. Żółtko ubij z cukrem, kefirem i roztopionym masłem, a potem ubij na sztywno pianę z białka. Dodaj do masy z żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodaj pianę z białka. Lekko wymieszaj i smaż gofry przez około 5 minut w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Podawaj je z ulubionymi dodatkami – bitą śmietaną, owocami i czekoladowym kremem. Smacznego!