
W twojej spiżarni nie powinno zabraknąć przetworów z pomidorów takich jak ketchup, sos czy przecier. Dojrzałe w słońcu owoce zamknięte słoiku to smak lata w czystej postaci. Można ich używać w kuchni jesienią, zimą i zawsze,Tak robię genialny przecier pomidorowy. Słoiki znikają jeden za drugim wtedy gdy najdzie cię ochota na pizzę, gołąbki, spaghetti czy hot dogi z dodatkiem sosu pomidorowego. Doskonały przecier ze świeżych pomidorów uszlachetni każde danie.
Przetwory pomidorowe to niezastąpiony produkt w każdej kuchni, a ten przygotowany samodzielnie to brylant. Zimą możemy zatęsknić za cudownym smakiem dojrzałych i słodko-kwaśnych pomidorów, ale wtedy ratunkiem może być ten domowy przetwór. Na pewno przyda się do wielu specjałów. Przyrządzenie przecieru to bardzo łatwa sprawa i nie zajmuje dużo czasu. Spójrz na przepis – z całą pewnością sobie poradzisz.
Przepis na przecier pomidorowy
Lista niezbędnych produktów:
» 2 kg dojrzałych pomidorów,
» łyżka oliwy z oliwek,
» 2 ząbki czosnku,
» cebula,
» pieprz i sól do smaku,
» łyżeczka cukru,
» świeże zioła (można pominąć), np. oregano, bazylia.
Sposób wykonania:
Pomidory przekładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem, a po kilku minutach odcedzamy i ściągamy z nich skórki. Miąższ kroimy drobniej i wykrawamy zgrubienia (pozostałości po szypułkach).
Do rondelka wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem – oba warzywa powinny zmięknąć i zarumienić się.
Wrzucamy pomidory i gotujemy na niezbyt silnym palniku. Po ok. 30-40 minutach pulpa powinna zmięknąć i uwolnić sok. Wtedy miksujemy ją blenderem ręcznym na gładką masę. Możemy też przełożyć ją do blendera kielichowego, jeśli właśnie taki mamy. Przecier wzbogacamy o pieprz, cukier i zioła – takie jakie lubimy. Gotujemy małym gazie przez następne 15-20 minut.
Po tym czasie przecier powinien być już gotowy, więc przelewamy go do czystych słoików i dobrze zakręcamy. Wytrzyma w chłodziarce maksymalnie dwa tygodnie. Jeśli zaraz po przygotowaniu go zapasteryzujemy, będzie nadawał się do dłuższego przechowywania.
Czytaj też: Biorę porzeczki i prędko robię ciasto z kruszonką. Obowiązkowe na lato