Natki pietruszki używamy w kuchni bardzo często, zresztą nic dziwnego – jest pachnąca, zdrowa i idealnie pasuje do wielu dań czy koktajli. Niestety to jedno z najbardziej delikatnych warzyw – więdnie dość szybko, a przy tym traci świeżość. Tymczasem w prosty sposób można sprawić, że odzyska swą świetność. Wystarczy 1 prosta sztuczka. Twoje potrawy wiele na tym zyskają.
Natka pietruszki to witaminowa bomba. Jedz na zdrowie!
Pietruszka wszystkie swoje wartości zachowuje w czasie suszenia czy zamrażania. Jedząc ją, wzmacniamy swój układ odpornościowy, a także chronimy jamę ustną przed stanami zapalnymi. Natka zmniejsza ciśnienie krwi i obniża ryzyko udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego. Ma nawet działanie przeciwnowotworowe, wspomaga układ trawienny i zmniejsza bóle menstruacyjne. Jak widać zielone listki to samo zdrowie. Niestety potrafią błyskawicznie zwiędnąć. Poznaj sposób, aby temu zapobiec.
Mimo tak wielu zalet natka pietruszki ma też jedną wadę. Chodzi oczywiście o to, że jest bardzo delikatna i szybko więdnie. Wiadomo, że tylko świeże warzywo ma najwięcej aromatu, smaku i walorów zdrowotnych. Ponadto natka pierwszej świeżości wygląda najbardziej apetycznie. Przyciąga swym pięknym zielonym kolorem i zapachem. Jeśli chcesz przywrócić pietruszce dawną doskonałość, koniecznie zrób z nią 1 rzecz. Jaką?
Weź nieświeżą pietruszki, utnij z pęczka zakończenia łodyg i umieść zieleninę na krótki czas w szklance z gorącą wodą. Zaraz potem włóż ją do słoika z chłodną wodą i wszystko postaw w lodówce. Zobaczysz, że pietruszka od razu odzyska swą jędrność. W zimnym miejscu może postać przez dłuższy czas.
Jak odświeżyć natkę pietruszki w inny sposób?
Zarówno pietruszkę, jak i koperek możesz także w całości włożyć na pewien czas do zimnej wody. Po takiej kąpieli o schowaj zieleninę do chłodziarki. Dzięki temu pęczek nie będzie mocno zwiędnięty i prędzej odżyje.
Czytaj też: Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust? Te domowe sposoby warto znać