
Ciasto Salceson to ulepszona wersja klasycznego murzynka. Jest delikatnie kakaowe, ale też cynamonowe i ma dodatki takie jak orzechy, bakalie i jabłka. Dzięki temu wygląd ciasta właśnie przypomina mięsny przysmak.
Ciasto salceson – przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 1 szklanka cukru
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżki kakao
» 1 łyżeczka sody oczyszczonej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1/2 szklanki oleju
» 3 jabłka
» 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
» 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
» 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij je na bardzo puszystą, białą masę. Dolewaj olej i dalej miksuj, a potem dodaj wymieszaną mąkę z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wrzuć pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie, rodzynki lub inne bakalie.
Wymieszaj delikatnie, a potem przelej do formy – 24×30 cm – wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!