ShareInfo.plKulinariaTakiego ciasta jeszcze nie jadłeś. "Salceson" bije na głowę swoim smakiem

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. „Salceson” bije na głowę swoim smakiem

Ciasto Salceson
ShareInfo.pl

Ciasto Salceson to ulepszona wersja klasycznego murzynka. Jest delikatnie kakaowe, ale też cynamonowe i ma dodatki takie jak orzechy, bakalie i jabłka. Dzięki temu wygląd ciasta właśnie przypomina mięsny przysmak. 

REKLAMA

Ciasto salceson – przepis

Składniki:
» 4 jajka
» 1 szklanka cukru
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżki kakao
» 1 łyżeczka sody oczyszczonej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1/2 szklanki oleju
» 3 jabłka
» 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
» 1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
» 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie ubij je na bardzo puszystą, białą masę. Dolewaj olej i dalej miksuj, a potem dodaj wymieszaną mąkę z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wrzuć pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie, rodzynki lub inne bakalie.

Wymieszaj delikatnie, a potem przelej do formy – 24×30 cm – wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut w 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem, smacznego!

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA