REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTarta Mont Blanc - rewelacyjna w smaku. Rozpływa się w ustach!

Tarta Mont Blanc – rewelacyjna w smaku. Rozpływa się w ustach!

tarta mont blanc
YouTube | Emojoie

Tarta Mont Blanc to pyszny deser, który bazuje na kruchym cieście i cieście migdałowym pokrytym bitą śmietaną i kremem kajmakowym. Idealne na każdą okazję. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach!

REKLAMA

Jeśli nie masz pomysłu na ciasto, to koniecznie wypróbuj tartę Mont Blanc! Jest niezwykle pyszna, dlatego zachwyci każdego swoim oryginalnym smakiem. Poznaj przepis.

Tarta Mont Blanc – przepis

tarta mont blanc
YouTube | Emojoie

Składniki:

Ciasto kruche:

60 g masła

35 g cukru pudru

2 jajka

120 g mąki tortowej

Ciasto migdałowe:

50 g masła

40 g cukru pudru

60 g mąki migdałowej

3 g skrobi ziemniaczanej

1 jajko

Krem kajmakowy:

200 g kajmaku

50 g masła

50 ml śmietanki kremówki

Bita śmietana:

150 ml śmietanki kremówki

10 g cukru

Przygotowanie:

Masło powinno mieć miękką konsystencję o temperaturze pokojowej. Dodaj masło do miski, wsyp cukier puder i mieszaj przez kilka minut. Dodaj jedno jajko i wymieszaj, a potem dodaj drugie jajko i ciągle mieszaj. Wsyp mąkę do masy, przemieszaj łyżką, następnie wysyp ciasto na blat kuchenny i wyrabiaj przez chwilę ręcznie. Zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż je do formy o wymiarach 18 cm. Ponakłuwaj powierzchnię ciasta widelcem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Przygotuj ciasto migdałowe: do miski dodaj masło (miękkie), następnie wsyp cukier puder i całość wymieszaj. Dodaj mąkę migdałową, jajko i skrobię ziemniaczaną – ponownie wymieszaj, bardzo dokładnie i energicznie. Wylej krem na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię, a potem piecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

Przygotuj krem kajmakowy: przełóż kajmak do miski i rozgniataj go łyżką, by nabrał płynniejszej konsystencji, następnie odaj miękkie masło i śmietankę kremówkę, mieszaj cały czas.

Bita śmietana: ubij kremówkę na sztywny krem z dodatkiem odrobiny cukru, następnie wyłóż ją na upieczone ciasto migdałowe, potem za pomocą rękawa lub torebki foliowej wyłóż na bitą śmietanę krem kajmakowy. Włóż do lodówki na kilka godzin i gotowe! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA