
Potrzebujesz przepisu na pyszność, która doda smaku czerwcowym popołudniom? Tarta wiśniowa z bezą uprzyjemni każdą chwilę, a ty będziesz ją robić regularnie. Połączenie kruchego ciasta, z kwaskowatymi owocami i słodką bezą to najlepszy wybór na letni deser.
Wiśnie to cenione owoce, którymi możemy raczyć się w sezonie letnim. Mają wyjątkowy smak i fantastycznie sprawdzają się w wypiekach, ponieważ równoważą nadmierną słodycz. Jednak owoce te mogą być jeszcze większym rarytasem, wystarczy, że ukryjesz je pomiędzy kruchym ciastem, a bezą. Tarta jest prawdziwym cukierniczym przebojem na każdą porę dnia. Wypada bezkonkurencyjnie na tle innych ciast z cukierni czy sklepów spożywczych. Koniecznie zajrzyj do przepisu.
Przepis na tartę wiśniową z bezą
Składniki:
Ciasto kruche:
100 g cukru
250 g mąki
125 g zimnego masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody lub mleka
odrobina soli
Nadzienie:
600 g wiśni mrożonych lub świeżych
2,5 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przekładamy do misy miksera. Lepimy z masy kulę, okręcamy folią spożywczą i chłodzimy przez ok. 40 minut. Dno blaszki do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem, podpiekamy w 180 st. C. przez ok. 18 minut.
Wiśnie odsączamy z soku, łączymy z mąką i cukrem.
Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem, dodając go etapami. Wsypujemy skrobię, mieszamy.
Na cieście w formie rozprowadzamy masę owocową, a ją smarujemy bezą.
Ciasto wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 st. C i od razu zmniejszamy moc do 140 st. C. Pieczemy z termoobiegiem przez godzinę.
Czytaj też: Jak dobrze mrozić rabarbar? Te wskazówki ułatwiają życie