Tartaletki z kremem waniliowym to hit każdej imprezy. Pyszne i efektowne

tartaletki z kremem i owocami
fot. screen Youtube / Delicious and Simple

Tartaletki to doskonała przekąska na wszelkie przyjęcia – można je podać nie tylko na słodko, ale i wersji wytrawnej. Mini tarty najczęściej przyrządzane są na spodzie z ciasta kruchego, ale czasami jest to ciasto francuskie, a nawet drożdżowe. My Polacy mamy sentyment do tart z owocami – świetnie pasuje do nich słodkie kremowe wypełnienie. Zapoznaj się klasyczną recepturą na tartaletki z kremem waniliowym – na pewno skorzystasz z niej wielokrotnie!

REKLAMA

Tartaletki są małe i poręczne, więc każda osoba może swobodnie sięgać po tartaletkę, a po chwili raczyć się drugą. Poza tym są smakowite w każdym kęsie, a wszystko dzięki waniliowej masie i świeżym owocom. Tarty w wersji minimalistycznej są pełne wszystkiego, co najlepsze, a wszystko zostało ukryte w kompotierce z kruchego ciasta. Koniecznie spróbuj.

Przepis na tartaletki z kremem waniliowym i owocami

Składniki:
ciasto:
jajko
6 łyżek masła
1 i 1/2 szklanki mąki
szklanka cukru pudru + do posypania
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/4 łyżeczki soli

REKLAMA

krem:
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki + szklanka mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
paczka cukru waniliowego
300 g owoców jagodowych, np. maliny, truskawki, borówki amerykańskie

Sposób wykonania:
Na ciasto: masło wraz z cukrem pudrem ucieraj na puszystą masę, potem dodaj jajko i sól, znów wyrabiaj. Wsyp mąkę i migdały, zacznij zagniatać ciasto. Ulep z niego kulę i włóż ją do lodówki na 4 godziny (nie dłużej).

Rozwałkuj ciasto, wycinaj kółka i po kolei wyklejaj nimi foremki na tartaletki. Schłódź przez pół godziny. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 12-13 minut, aż krawędzie się zarumienią. Zostaw na chwilę foremki z ciastem do lekkiego wystudzenia, a potem wyciągnij i poczekaj, aż zupełnie ostygną.

REKLAMA

Na krem: żółtka miksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dwie łyżki mleka połącz z mąką ziemniaczaną. Szklankę nabiału podgrzej, a gdy zacznie wrzeć, ściągnij z palnika i dodaj masę jajeczną. Umieść na niewielkim gazie i podgrzewaj, mieszając, aż masa stanie się gęsta.

Spody z ciasta kruchego napełnij kremem waniliowym, a z wierzchu udekoruj opłukanymi i osuszonymi owocami. Delikatnie posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Porada
Owoce jagodowe możesz zamienić na inne ulubione lub na takie, które można kupić teraz w sklepach, np. winogrona, kiwi czy cytrusy.

Udostępnij: