Te jajka na Wielkanoc są 10x lepsze od tych z majonezem. Sprawdź przepis

jajka w sosie chrzanowym
fot. screen Youtube / Henia Foks

Na każdym polskim stole wielkanocnym goszczą jajka. Ale na co dzień też delektujemy się potrawami z jego udziałem. Niemniej jednak testowanie nowych, finezyjnych receptur z kurzym produktem to kapitalny pomysł. Na szczęście nie musicie szukać godzinami idealnego przepisu, bo już go macie. Jajka z wyrazistym sosem chrzanowym trafią w gusta każdej osoby. Oprócz bajecznego smaku zaskoczy was ich efektowny wygląd. Jeśli będą wyglądały dokładnie tak, jak na powyższej fotografii, gwarantujemy, że nikt się im nie oprze.

REKLAMA

Według zaleceń WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) możemy pozwolić sobie na zjedzenie nawet dziesięciu jajek w ciągu tygodnia. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, to nie trzeba się zbytnio ograniczać. W tym czasie jajka królują na naszych talerzach w wielu formach, a szczególnym uznaniem cieszą się połówki jajek w kremowym, pikantnym sosie. Chodzi oczywiście o sos na bazie chrzanu. Ta wersja została wzbogacona o jogurt naturalny i pewien kwaskowaty owoc.

Wszystkie trzy składniki tworzą wyjątkowo zgrane trio. Kompozycja ma rześki smak i czuć w niej nawet lekką słodycz.

REKLAMA

Przepis na jajka w sosie chrzanowym

Składniki:
• 4 jajka
• 1 żółtko ugotowane na twardo (można użyć więcej)
• 2 łyżki chrzanu
• nieduży pojemnik skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
• pieprz i sól
• 1 twarde, kwaśne jabłko

Przygotowanie:
Przyrządź sos chrzanowy. Połącz chrzan z jogurtem i startym jabłkiem. Dopilnuj, by masa nie była zbyt rzadka, bo całe danie będzie wyglądać nieapetycznie. Gdy zajdzie taka konieczność odsącz trochę soku z masy jabłkowej zanim wrzucisz ją do chrzanu i jogurtu. Sos zamieszaj, dopieść pieprzem i solą wg uznania i włóż do chłodziarki na 20 minut, by nabrał mocy.

REKLAMA

Jaja ugotuj na twardo. Zetrzyj samo ugotowane żółtko na mniejszych oczkach tarki.

Schłodzony sos chrzanowy równomiernie umieść na półmisku i na tej warstwie układaj jajka. Wcześniej je lekko ostudź, obierz ze skorupek i rozkrój na pół. Po rozlokowaniu wszystkich sztuk w naczyniu pozostaje ozdobić potrawę startym żółtkiem. Aby efekt był jeszcze lepszy, możesz użyć ich więcej. Smacznego.

Podziel się: