Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych przetworów, jakie są przygotowywane w naszym kraju. Nie da się zaprzeczyć, że jest to witaminowa bomba, która ma niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm.
Warto o tym wiedzieć!
Wydawać by się mogło, że kiszenie ogórków jest dziecinnie proste. Niestety, bardzo łatwo jest popełnić błędy, które potem zadecydują nie tylko o smaku przetworów, ale nawet o ich przydatności do spożycia. Jeśli nie chcesz, aby Twoje ogórki były nieapetyczne, miękkie i szybko się popsuły, lepiej zastosuj te rady!
Przede wszystkim ważna jest jakość ogórków, które chcemy przeznaczyć do kiszenia. Lepiej wybrać te z lokalnych, sprawdzonych gospodarstw. Ogórki sklepowe często pochodzą z miejsc, gdzie stosowane są duże ilości nawozów.
Co więcej, tuż przed kiszeniem ogórków najlepiej jest wymoczyć je w zimnej wodzie przez około godzinę. Takie zahartowanie sprawi, że podczas kiszenia nie stracą one swojej jędrności i chrupkości.
Odpowiednia solanka do przepis na sukces
Solanka, którą zalewamy ogórki powinna mieć stężenie około 6-8%. Do jej przygotowania powinniśmy użyć niejodowanej, twardej soli kamiennej. Ważne jest także, aby do słoika nie dodawać zbyt dużej ilości przypraw.
Kiedy już zamkniemy nasze słoiki z ogórkami, nie wynośmy ich od razu w chłodne miejsce. Najlepiej jeśli przez 24 h po zamknięciu zostaną one w temperaturze pokojowej. Po tym czasie bezpiecznie możemy je przenieść w chłodniejsze miejsce.