Tego nie uczą w szkołach gastronomicznych. Najlepsze sztuczki szefów kuchni

patelnia z warzywami
fot. Pixabay

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, w jaki sposób szefowie kuchni zawsze przyrządzają idealne i smaczne dania? Oczywiście korzystają ze swoich kuchennych trików, które z oporem zdradzają światu. Niekiedy tajniki powierzają uczniom, ale kulinarne sekrety konsekwentnie ukrywają przed innymi.

Czasami jednak można podpatrzeć, jakie sztuczki stosują mistrzowie i zrobić z tej wiedzy użytek. Oto kilka przydatnych wskazówek profesjonalistów, które na pewno przydadzą się podczas gotowania.

REKLAMA

Najlepsze naleśniki
Gdy ciasta naleśnikowego dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany, naleśniki będą puszyste i smaczniejsze. Inną metodą jest dodanie odrobiny gazowanej wody.

Soczyste mięso
Przygotowując pieczeń, mięso można łatwo przesuszyć. Aby do tego nie dopuścić, warto zanurzyć je w solance (składniki: 1/4 szklanki soli, 3 szklanki wody i 1/4 szklanki cukru). Mięso znajdujące się w solance powinno trafić na moment do chłodziarki. Na 1 kg mięsa wystarczy 60 minut moczenia, ale zależy to także od jego grubości. Trzeba pamiętać, aby trzymać je w chłodziarce maksymalnie 8 godzin.

Ziemniaczane puree
Aby zrobić perfekcyjne puree, dodaj do niego trochę masła i śmietany. Zanim zabierzesz się za tłuczenie kartofli, starannie je osusz.

Chrupiący chleb
Ta porada jest w sam raz dla fanów domowego pieczywa. W trakcie pieczenie bochenka włóż do piekarnika naczynie z wodą. Para zrobi swoje. W rezultacie pieczywo będzie dobrze wypieczone, natomiast skórka pozostanie chrupiąca.

REKLAMA

Przyprawy
Wyrazistszy zapach przypraw uzyskasz, jeśli wsypiesz je na patelnię i opieczesz na średniej mocy ognia do czasu wydostania się z nich aromatu. Potem przy użyciu moździerza zrób domową mieszankę.

Ciastka
Sekretem idealnego ciasta jest użycie masła w temperaturze pokojowej.

Cukier nie tylko do herbaty
Cukier, podobnie jak sól, także może być przyprawą. Nieznaczna ilość dodana do dania polepszy i wzmocni jego smak.

Idealnie kremowa zupa
Zanim ugotujesz zupę-krem, podsmaż jarzyny na oliwie, a potem wlej odrobinę bulionu lub wody. Poprzez smażenie cukier w warzywach zacznie się karmelizować, co wpłynie na poprawę ich smaku. Patent ten warto wypróbować także w czasie robienia gulaszu z warzywami.

Używaj czosnku
Unikasz czosnku ze względu na jego nieprzyjemny aromat? Dodaj trochę jego soku. Smak pozostanie w potrawie, a zapach wcale nie będzie wyczuwalny.

REKLAMA

Idealny stek
Wyciągasz mięso z lodówki i od razu kładziesz je na patelnię? To błąd. Zaczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wtedy porcja usmaży się równomiernie, bo odparuje z niej nadmiar wilgoci.

Jajka sadzone
Na patelni rozpuść pół łyżki masła. Dopilnuj, aby nie zaczęło skwierczeć, potem rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Na koniec dopraw solą i gotowe.

Ryba z delikatną skórką
Przed smażeniem bądź grillowaniem rybę posmaruj odrobiną majonezu i dopraw niewielką ilością soli! A jeśli skropisz ją sokiem z cytryny, będzie jeszcze lepsza.