Ten 1 składnik odmieni zupę ogórkową. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

zupa ogórkowa
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Zupa ogórkowa zwykle kojarzy się nam z kiszonką i świeży ogórek rzadko pojawia się w potrawie, ale od czasu do czasu warto poeksperymentować. Zwłaszcza że w poniższej recepturze to nie świeże warzywo prześciga smakiem nad pozostałymi składnikami. W tym przepisie sekretnym dodatkiem, który przyciągnie uwagę miłośników klasycznych smaków, jest… awokado. Takiego dania nie mieliście jeszcze okazji spróbować. Koniecznie to nadróbcie.

REKLAMA

Zupy krem podbijają kubki smakowe niemal wszystkich Polek i Polaków. Łatwe receptury i kompozycje pozwalają uzyskać zdumiewające połączenia, które od razu znajdują swoich amatorów. To również znakomite pole do eksperymentów kulinarnych. Dziś zachęcamy do wypróbowania jednego z nich: zupy ogórkowej z awokado.

Jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem awokado?

Składniki:
5 ogórków
1 cebula
2 awokado
1-1,5 litra bulionu
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
pęczek szczypiorku lub koperku
pestki dyni
2 łyżki oleju
pieprz, sól
50 g serka topionego

REKLAMA

Przygotowanie:
Cebulę posiekaj z kostkę, wrzuć na gorący olej w rondelku. Gdy warzywo delikatnie się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj jednak, aby się nie spalił. Dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażaj, często mieszając.

Wszystko przełóż do garnka i zalej wywarem – gotuj do momentu, aż kartofle zmiękną. Potem pokrój awokado i ogórki, dodaj oba składniki do zupy i krótko pogotuj (nie dłużej niż 2-3 minuty).

REKLAMA

Gdy potrawa jest gotowa, zblenduj ją na gładko. Możesz zagęścić ją serkiem topionym bądź mleczkiem kokosowym. Serwuj z ogórkiem pokrojonym w słupki, prażonymi pestkami dyni oraz szczypiorkiem lub koperkiem.

Zobacz też: Zupa gyros – najlepszy przepis. Po prostu palce lizać

Podziel się: