REKLAMA
ShareInfo.plPoradyTen grzyb w panierce smakuje lepiej niż schabowe. Palce lizać!

Ten grzyb w panierce smakuje lepiej niż schabowe. Palce lizać!

Czasznica olbrzymia
fot. screen Youtube / Nauka po Prostu

Ten grzyb w panierce smakuje lepiej niż schabowe. Mało kto wie, że jest on jadalny i pyszny. Mowa o czasznicy olbrzymiej. Można wykarmić nią całą rodzinę. Sprawdź, czy wiedziałeś o tym grzybie wcześniej. Jeśli nie, koniecznie wybierz się na poszukiwania do lasu.

REKLAMA

Sezon jesienny kojarzy się nie tylko z pięknymi barwami, zimnem i deszczem. To także czas na zbieranie grzybów, które często mrozimy na zimę. Przeczytaj, jak powinno się mrozić grzyby tutaj. Oprócz tych najbardziej znanych, przypadkowo możemy trafić na czasznicę olbrzymią. Jak wygląda ten grzyb i jak zrobić z niego chrupiące kotlety?

Czasznica olbrzymia – grzyb o niezwykłym smaku i wyglądzie

Ten grzyb wyglądem przypomina dużą kulkę mozzarelli. Może osiągnąć nawet 60 cm średnicy, a obwód nawet ponad metr. Nazywany jest też jako purchawica olbrzymia. Jest całkowicie bezpieczny i jadalny, dlatego jeśli go zauważysz – jesteś szczęściarzem, bo kilkanaście lat temu czasznice olbrzymie były pod ochroną. W smaku jest obłędny – wystarczy go przygotować tak samo, jak klasyczne kotlety schabowe – jajko, bułka oraz sól i pieprz.

Gdy zobaczysz tego grzyba w lesie – nie niszcz go, jeśli nie zbierasz. Kiedyś – 2014 roku ten gatunek był zagrożony. Warto wiedzieć o tym wybierając się na zbiory.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA