Prawie każdy ma w kuchni metalowe garnki. Niestety często ulegają korozjom. Gromadząca się na nich rdza nie jest niczym miłym. Ale zawsze można się przed nią uchronić. W związku z tym takich garnków wcale nie musisz od razu spisywać na straty. Zdradzamy trik na czyszczenie zardzewiałych garnków – spraw, by znów wyglądały jak nowe!
Jak odratować zardzewiałe garnki?
Rdza bardzo lubi metalowe garnki. Pod wpływem częstej styczności z wodą, są one podatne na jej występowanie. Wtedy wyglądają nieestetycznie, a gotowanie zamienia się w koszmar. Może także pogarszać smak przyrządzanych posiłków. Jeśli masz w swojej kuchni taki garnek, to nawet nie myśl o tym, aby go wyrzucić. Wypróbuj łatwy domowy patent na jego odnowienie. Będziesz zaskoczony efektem.
Czyszczenie zardzewiałych garnków
Zardzewiałe garnki wytrzyj suchą ściereczką zawsze po umyciu. Dzięki temu ochronisz sprzęty kuchenne przed korozją w przyszłości. Możesz też do czyszczenia rdzy zastosować wodę z dodatkiem octu (proporcje 1:1). W takim roztworze namocz naczynie przez noc, a potem zacznij szorować za pomocą myjki – możesz dodać trochę detergentu. To nie wszystkie metody. Jest ich dużo więcej!
Produktem, który będzie Ci potrzebny, jest sól kuchenna. Wetrzyj ją w powierzchnię garnka, a potem starannie umyj. Oprócz soli bardzo użyteczna jest soda oczyszczona. Połącz ją z odrobiną wody, a potem wyszoruj garnek. Aby wzmocnić efekt, użyj też octu. Możesz sięgnąć także po ostrą myjkę albo papier ścierny. Z korozją poradzi sobie też cytryna z solą, a garnek będzie dodatkowo przyjemnie pachnieć.
Czytaj też: Przekrój na pół i potrzyj buty. Już nigdy nie będą przemakać