Ten przepis na szynkę na ponad 600 lat. Do dziś nie wymyślono znakomitszego

szynka pieczona
fot. screen Youtube / Это Вкусно!

Obyczaj pieczenia mięs jest zdecydowanie dłuższy, niż myślisz. Zapewne wielu mięsożerców chciałoby przenieść się w czasie, aby mieć możliwość spróbowania wyrobów przyrządzanych wedle staromodnych przepisów. Jednak wcale nie trzeba marzyć o takiej podróży w przeszłość. Wystarczy odtworzyć 600-letnią recepturę na pyszną wędlinę.

REKLAMA

Dawniej w prawie każdym polskim domu nie mogło zabraknąć domowych wędlin i pieczystego na stole. Niżej znajduje się tylko minimalnie odnowiona receptura (dotyczy to w głównej mierze przypraw korzennych) na pieczoną wędlinę. To nieprawdopodobne, ale przepis ma przeszło 600 lat!

Z przyrządzeniem tego rarytasu nie będą mieli problemu nawet kuchenni amatorzy, bo z porcją szynki nie trzeba się jakoś specjalnie obchodzić przed obróbką cieplną. Starannie dobrane przyprawy oraz rozgrzane urządzenie do pieczenia, wystarczą. Moczenie mięsa w marynacie też nie jest obowiązkowe. Smaczną wędlinę można przygotować w jeden dzień. Cała praca w kuchni wraz z pieczeniem zajmie co najwyżej 2 godziny.

10-minutowa wędlina idealnie sprawdzi się na kanapki. Prosta, błyskawiczna i niewiarygodnie smaczna

Pamiętaj, że produkty i czas pieczenia odpowiadają porcji szynki ważącej 2 kg (na każdy 1 kg przypada 1 godz. obróbki cieplnej). Jeśli zdecydujesz się użyć zgrabniejszej porcji, to wędlina dojdzie prędzej. I odwrotnie – gdy sięgniesz po większy kawałek, to pieczeń będzie się piekła dłużej.

Ten przepis na szynkę ma 600 lat. Koniecznie przetestuj

Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka oregano

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku oczyszczamy mięso i płuczemy pod bieżącą wodą, a potem osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy wędlinę sznurkiem. W naczyniu umieszczamy musztardę, miód i olej, mieszamy. Do drugiego naczynia dajemy przyprawy (wszystkie po kolei). Dokładnie nacieramy mięso marynatą, a potem obtaczamy ze wszystkich stron mieszanką przypraw.

Szynkę przenosimy do formy żaroodpornej i podlewamy wodą albo bulionem (ok. 1/2 szklanki). Wkładamy potrawę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 2 godz. pod pokrywką. Od czasu do czasu polewamy porcję sosem zebranym na dnie naczynia. Około 15 minut przed końcem obróbki termicznej możemy ściągnąć przykrywkę, by wierzch wędliny ładnie się zezłocił. Smacznego.

Podziel się: