
Dla takiego widoku warto poświęcić kilka chwil w kuchni – sernik „Smerfetka” wyśmienicie się prezentuje, a w smaku jest niepowtarzalny. Niebieska galaretka, w której zatopione są borówki amerykańskie owacyjnie komponują się z masą jogurtową. Ten deser to słodki przebój lata, który uderza od pierwszego kęsa.
Sernik to znany i lubiany wypiek. Jako bazy można użyć twarogu, serków homogenizowanych, sera ricotty czy mascarpone, a nawet śmietany. Dzisiejsza wersja sernika na zimno składa się z gęstego jogurtu greckiego.
Sernik na zimno z borówkami – przepis
Lista składników:
Spód
60 g masła
200 g herbatników maślanych
Masa jogurtowa
750 g jogurtu greckiego
2 galaretki (przezroczysta + niebieska)
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej
50 g cukru pudru
Dekoracja
1 niebieska galaretka
100 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
W 125 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę bezbarwną. W takiej samej ilości ciepłej wody rozpuszczamy galaretkę niebieską. Potem obie odstawiamy do wystygnięcia.
Jedną niebieską galaretkę roztapiamy w 500 ml gorącej wody – w oddzielnej miseczce, studzimy.
Ciastka rozdrabniamy na pył i zalewamy płynnym, chłodnym masłem, chwilę mieszamy i wykładamy masę na dno tortownicy (23 cm). Równo ją rozmieszczamy i ugniatamy. Spód wkładamy do chłodziarki, a w międzyczasie robimy masę jogurtową.
Ubijamy mikserem zimną śmietankę na sztywno, następnie dzielimy ją na pół.
Jogurt w temp. pokojowej słodzimy cukrem pudrem, dodajemy pastę waniliową i miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie spójna. Dzielimy ją na dwie takie same porcje. Do jednej i drugiej porcji wlewamy po 1 galaretce przyrządzonej na samym początku, nieustannie miksując masę, ale powoli. Do obu części przekładamy jeszcze po 1/2 bitej śmietany, chwilę mieszamy.
Na spód w formie wykładamy na zmianę po kilka łyżek zastygającej niebieskiej i jasnej masy, wygładzamy wierzch łopatką i układamy na nim owoce. Deser powinien się chłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.
Późnij go wyjmujemy, zalewamy tężejącą niebieską galaretką i ponownie chłodzimy, aby galaretka stwardniała. Smacznego.
Czytaj też: Już zawsze będziesz zbierać skórki od arbuza. Do tego przepisu jak znalazł