Ten składnik sprawi, że będzie puszysty i pyszny. Przepis na sernik, który robi furorę!

REKLAMA

Sernik uwielbia prawie każdy. Można eksperymentować z dodatkami i smakiem, np. dodając startą skórkę z cytryny lub rodzynki. Ale czy słyszeliście o serniku z dodatkiem mleka w proszku? Koniecznie wypróbuj przepis, który sprawi, że Twój sernik będzie perfekcyjnie puszysty, przepyszny i bez grudek.

Przepis jest szybki i prosty. Poradzą sobie z nim osoby nawet najbardziej początkujące w kuchni. Jest wiele przepisów, które nie zawsze nam wychodzą dlatego warto sugerować się przepisem, który jest szybki, prosty, przepyszny oraz nietypowy, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nada puszystości i delikatności. Oto przepis na pyszny sernik, który będzie rozpływać się w ustach!

REKLAMA

PRZEPIS

Sernik z mlekiem w proszku – puszysty i obłędny w smaku 

 SPÓD:

»  170 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych

REKLAMA

»  70 g masła

Herbatniki drobno pokrusz lub blenduj za pomocą miksera. Masło rozpuść i odstaw aby lekko przestygło. Następnie połącz herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji papki, piasku bez grudek. Do tortownicy o śr. 24cm wyłóż powstałą masę z ciasteczek. Ugnieć tak, by powstał równy placek i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nastaw piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasteczkowy spód na 15 minut i odstaw do przestudzenia.

 MASA SEROWA:

» 700 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,

» 1 i ¼ szklanki cukru,

» 1 cukier waniliowy,

» 1 szklanka mleka w proszku

» ¼ łyżeczka soli,

» 4 jajka

» ½ szklanki śmietany kremówki,

» kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową!

W misce umieść ser, dodaj cukier i cukier waniliowy i sól – wszystko miksuj przez chwilę do momentu połączenia się składników na najniższych obrotach miksera. Następnie ciągle miksując dodawaj po jednym jajku do masy serowej. Dodaj kilka kropel soku z cytryny. Na końcu wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj, po tym dodaj mleko w proszku oraz ponownie wymieszaj.




Masę serową przelej do tortownicy z podpieczonym, przestudzonym spodem i umieść w piekarniku na 170 stopni, góra-dół, na 60 minut.

Gotowy sernik możesz polać czekoladą, masą kajmakową, cytrynową lub dodać na wierzch bezową piankę z białek na 20 minut przed końcem pieczenia. Do masy serowej możesz dodać także swoje ulubione dodatki, np. rodzynki.

Sernik krój po wystygnięciu. Smacznego!