Ten składnik sprawi, że będzie puszysty i pyszny. Przepis na sernik, który robi furorę!

Sernik uwielbia prawie każdy. Można eksperymentować z dodatkami i smakiem, np. dodając startą skórkę z cytryny lub rodzynki. Ale czy słyszeliście o serniku z dodatkiem mleka w proszku? Koniecznie wypróbuj przepis, który sprawi, że Twój sernik będzie perfekcyjnie puszysty, przepyszny i bez grudek.

   

Przepis jest szybki i prosty. Poradzą sobie z nim osoby nawet najbardziej początkujące w kuchni. Jest wiele przepisów, które nie zawsze nam wychodzą dlatego warto sugerować się przepisem, który jest szybki, prosty, przepyszny oraz nietypowy, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nada puszystości i delikatności. Oto przepis na pyszny sernik, który będzie rozpływać się w ustach!

PRZEPIS

Sernik z mlekiem w proszku – puszysty i obłędny w smaku 

 SPÓD:

   

»  170 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych

»  70 g masła

   

Herbatniki drobno pokrusz lub blenduj za pomocą miksera. Masło rozpuść i odstaw aby lekko przestygło. Następnie połącz herbatniki z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji papki, piasku bez grudek. Do tortownicy o śr. 24cm wyłóż powstałą masę z ciasteczek. Ugnieć tak, by powstał równy placek i wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nastaw piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasteczkowy spód na 15 minut i odstaw do przestudzenia.

 MASA SEROWA:

» 700 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,

» 1 i ¼ szklanki cukru,

» 1 cukier waniliowy,

» 1 szklanka mleka w proszku

» ¼ łyżeczka soli,

» 4 jajka

» ½ szklanki śmietany kremówki,

» kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki masy serowej wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową!

W misce umieść ser, dodaj cukier i cukier waniliowy i sól – wszystko miksuj przez chwilę do momentu połączenia się składników na najniższych obrotach miksera. Następnie ciągle miksując dodawaj po jednym jajku do masy serowej. Dodaj kilka kropel soku z cytryny. Na końcu wlej śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj, po tym dodaj mleko w proszku oraz ponownie wymieszaj.




Masę serową przelej do tortownicy z podpieczonym, przestudzonym spodem i umieść w piekarniku na 170 stopni, góra-dół, na 60 minut.

Gotowy sernik możesz polać czekoladą, masą kajmakową, cytrynową lub dodać na wierzch bezową piankę z białek na 20 minut przed końcem pieczenia. Do masy serowej możesz dodać także swoje ulubione dodatki, np. rodzynki.

Sernik krój po wystygnięciu. Smacznego!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News