Ten składnik zastąpi olej w cieście. Będzie niezwykle puszyste i wilgotne!

olej

Olej to bardzo znany składnik dodawany do przygotowania różnych deserów i ciast. Nadaje im niezwykłej lekkości i puszystości. Jedyną wadą jest jego duża kaloryczność. Na szczęście istnieje świetna alternatywa dla oleju, dlatego koniecznie sprawdź, czym możesz zastąpić olej w swoich wypiekach!

   

W wielu przepisach na wypieki wśród składników znajduje się co najmniej szklanka oleju albo też kostka masła. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu lub zwyczajnie nie masz odpowiedniej ilości, to koniecznie sprawdź jaki składnik jest jego najlepszym zamiennikiem. Ten sposób pozytywnie zaskoczy każdego, kto kocha wypieki!

Czym zastąpić olej? Składnik będący idealnym zamiennikiem

olej

   

Olej występuje w większości przepisów na wypieki ponieważ sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle kruche, miękkie, puszyste. Ma bardzo spójną konsystencję. Tłuszcz to bardzo ważny składnik, bo nadaje połysku, wydłuża trwałość oraz znacznie ułatwia napowietrzenie ciasta. Czym więc możesz zastąpić element, który jest niemal niezbędny?

Zobacz także:  Hiszpańskie pączki zachwycają cały świat. Jak je przygotować?

Idealnym zamiennikiem oleju w przepisie będzie… jogurt naturalny! Wystarczy, że pomniejszysz daną ilość oleju podanego w przepisie o połowę albo całkowicie z niego zrezygnujesz i dodasz do masy około 3/4 szklanki jogurtu naturalnego.

   

To sprawi, że każdy wypiek będzie wilgotny, delikatny, puszysty i miękki. Kaloryczność przygotowywanego ciasta się zmniejszy, dlatego ciasto będzie można jeść do woli!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News