Co zrobić, aby ciasto nie opadło? Kilka trików i porad

Wiele osób piekących wypieki niejednokrotnie musiało uporać się z problemem opadającego ciasta. Najczęściej powodem takiego stanu rzeczy jest szybki spadek temperatury. Na szczęście jest kilka sposobów na to, aby temu zapobiec.

   

Pieczenie ciast jest dużą przyjemnością, zwłaszcza w zestawieniu z końcowym efektem. Radio Zet podało kilka sposobów na to, aby nie dochodziło do jego opadnięcia na etapie przygotowywania. Takie triki wykorzystywano już od wielu lat.

W przypadku ciasta drożdżowego, które jest niezwykle wrażliwe na zmiany temperatury, po zakończeniu pieczenia nie wolno wyjmować go od razu z piekarnika. Można tylko ewentualnie lekko uchylić jego drzwiczki.

   
Zobacz także:  Włóż 2 liście laurowe do pojemnika z kaszą lub mąką. To Cię zaskoczy!

Jeśli chodzi o babkę piaskową, można ją wyciągnąć od razu po upieczeniu. Nie wolno jednak wyciągać jej od razu z formy. Jeśli tak zrobimy, ciasto momentalnie może opaść.

Jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce, również w okresie świąt Bożego Narodzenia jest sernik. Po zakończeniu jego pieczenia należy zostawić go w wyłączonym piekarniku przez co najmniej pół godziny.

   

Specjalnego traktowania potrzebuje również biszkopt. Po jego upieczeniu należy wyciągnąć blachę z wypiekiem i… rzucić nią w podłogę lub blat z wysokości około 60 cm. W ten sposób z ciasta zniknie para wodna. Następnie ciasto należy ponownie włożyć do ciepłego piekarnika.

     

NIE PRZEGAP NAJCIEKAWSZYCH ARTYKUŁÓW

→ OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS