Ten trik z łyżką sprawi, że resztki szampana nie stracą właściwości

resztki szampana

REKLAMA

Szampan to niezbędny element świętowania i to nie tylko sylwestra, lecz także urodzin, ślubu lub rocznic. Nieraz zdarza się, że po przyjęciu zostanie trochę trunku, i nie wiadomo, co z nim zrobić. Szkoda go wyrzucić, więc pozostaje tylko zachować resztki szampana na kolejny dzień. Ale co jeśli bąbelki się ulotnią? Istnieje na to jeden sposób, który warto poznać.

Na pewno przydarzyło wam się, że po uroczystości w lodówce zostało trochę niedopitego szampana. Nie wiadomo co z nim zrobić, szczególnie gdy alkoholu zostało sporo. Dla niektórych osób wylanie napoju w ogóle nie wchodzi w grę. Trzymanie trunku w lodówce bez korka jest bez sensu, ponieważ wywietrzeją wszystkie bąbelki. Czy jest sposób na zatrzymanie ich wewnątrz?

REKLAMA

Aby resztki szampana nie straciły właściwości wypróbuj trik z łyżką

Przed wstawieniem butelki z napojem do lodówki, należy włożyć do jej szyjki zimną łyżkę. Ten trik pozwoli na zachowanie większej ilości bąbelków w środku. Metalowa łyżka sprawi, że szyjka butelki oziębi się dużo szybciej niż jej dolny fragment, który będzie miał temperaturę pokojową. Chłodne powietrze odznacza się większą gęstością niż powietrze ciepłe, więc u góry wytworzy się „korek powietrzny”. Zablokuje on odpływ gazu, co stanowczo utrudni ucieczkę bąbelkom. Tym sposobem szampan (albo inny alkohol musujący) zachowa świeżość nawet na kilka dni. Ten sposób może idealnie sprawdzić się w sytuacji, gdy nie dysponujecie w specjalną zatyczkę do szampana (lub wina), a oryginalny korek od trunku rozszerzył się i nie można go ponownie ulokować w szyjce.

Otwarty szampan najlepiej przetrzymywać w lodówce, ponieważ dłużej zachowa swą jakość. Optymalna temperatura dla tego musującego alkoholu to 10-12°C. W lodówce temperatura przeważnie wynosi 4°C, więc szampana najlepiej ustawić na półce znajdującej się na drzwiach lodówki, natomiast tam jest najwyższa temperatura. Prawidłowo trzymanego szampana można pić nawet przez 3 dni od momentu otwarcia. Mimo to, trzeba pamiętać, aby trunek po otwarciu nie stał w lodówce zbyt długo (np. dwa tygodnie), gdyż wpłynie to ujemnie na jego jakość.

REKLAMA

Udostępnij: