To ciasto bez pieczenia podam na święta. Jest lepsze niż z cukierni

ciasto bez pieczenia z malinami
fot. screen Youtube / Obfite jedzenie / Ricette dolci

Marzy ci się wykwintny deser jak z najlepszej cukierni? Stworzysz go we własnym domu ze składników, które prawdopodobnie już masz w zanadrzu. Nie obejdzie się też bez rzetelnego przepisu. Ten zamieszczony poniżej ułatwi ci całe zadanie. Ciasto nie wymaga pieczenia i powstaje w mgnieniu oka. Wystarczy schłodzić je w lodówce przez godzinę, a po tym czasie może już trafić na talerzyki i cieszyć podniebienia domowników.

REKLAMA

Najlepsze ciasto bez pieczenia z malinami

To ciasto składa się z masy kakaowej i pysznych malin. Trafi z gusta nawet najbardziej wymagających koneserów. Deser każdy pokocha nie tylko za smak, ale i prostotę wykonania. Nie przysparza żadnych kłopotów, robi się go energicznie, a opcja, że nie wyrośnie czy się przypali, w ogóle nie wchodzi w grę. Nie trzeba go piec w piekarniku. Wymaga chwilowego schłodzenia w lodówce. Oto lista składników do przygotowania domowego ciasta z kakao i malinami. Jeśli masz je wszystkie, możesz zabierać się do pracy.

Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami

Składniki:
70 g sera ricotta
1 paczka mrożonych malin (ok. 300 g)
100 g biszkoptów Savoiardi (podłużnych)
trochę soku z cytryny
60 g cukru
25 g skrobi kukurydzianej
20 g skondensowanego mleka
70 ml śmietanki 30%
20 g kakao
100 ml soku pomarańczowego

REKLAMA

Sposób wykonania:
W garnku umieszczamy rozmrożone maliny, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy, przy okazji rozgniatamy maliny. Dokładamy skrobię i znów mieszamy. Stawiamy naczynie na niewielkim palniku i podgrzewamy zawartość, aż się zagęści, nieustannie mieszamy.

Masę przelewamy do naczynia, okrywamy folią spożywczą i studzimy. W oddzielnym pojemniku łączymy mleko zagęszczone z ricottą. Za chwilę dolewamy do nich śmietankę i wszystko ubijamy na zwarty i ścisły krem. Wsypujemy kakao i znów łączymy.

REKLAMA

Ciasteczka namaczamy w soku pomarańczowym i połowę rozmieszczamy na dnie prostokątnej blaszki do pieczenia, następnie wykładamy 1/2 masy malinowej i wygładzamy wierzch.

Przykrywamy ją biszkoptami, a na nich rozprowadzamy resztę masy z malinami. Wykładamy krem kakaowy po całej powierzchni i gotowy deser wkładamy na 60 minut do chłodziarki.

Podziel się: