Pyszne ciasto zawsze sprawdzi się idealnie jako dodatek do świeżo zaparzonej filiżanki kawy, ale nie tylko. Poznaj przepis, który z pewnością zaskoczy każdego swoim smakiem.
Ten smaczny deser przygotujesz błyskawicznie, w dodatku jest proste w wykonaniu. Pięknie prezentuje się na talerzu. Sprawdzi się na każdą okazję, oto przepis.
Pyszne ciasto, które zaskoczy każdego smakiem
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
10 łyżek cukru
1 proszek do pieczenia
10 łyżek mąki
Krem:
500 ml mleka
3 łyżki mąki
4 żółtka
170 g cukru
250 g margaryny lub masła
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g czekolady
Dodatkowo:
200 ml śmietanki do ubijania
czekolada
Przygotowanie:
Krem: Do miski dodaj 4 żółtka i cukier, ubijaj wszystko mikserem do czasu, aż będzie puszyste i jasne. Dodaj mąkę, wlej 200 ml mleka, następnie zmiksuj. Resztę mleka – 300 ml – wlej do garnka i zagotuj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj przygotowaną wcześniej masę z żółtkami. Wymieszaj szybko i zagotuj ponownie cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Odstaw do wystygnięcia.
Biszkopt: Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia. 10 białek jaj umieść w misce i ubij na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu umieść żółtka i 10 łyżek cukru. Ubij je na kogel-mogel, a potem dodaj do nich piankę z białek i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Dużą formę wyłóż papierem, następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Piecz w temp. 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia, a potem pokrój go w kostkę.
Czekoladowy krem zmiksuj z margaryną lub masłem, a orzechy włoskie zmiel w młynku i dodaj do kremu czekoladowego. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę biszkopt i wymieszaj.
Całość wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Śmietankę ubij i wyłóż na wierzch, a na koniec posyp startą czekoladą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.