To ciasto zawstydzi baby i mazurki. Jest idealne na wielkanocny stół

miodownik marlenka
fot. screen Youtube / smaki katriny

Z Wielkanocą zazwyczaj kojarzą się nam tradycyjne babki i mazurki, ale przecież urozmaicenie menu to świetny pomysł. Warto uraczyć rodzinę też innymi wypiekami, na przykład słodkim przekładańcem z miodem i kremem budyniowym. Jest przepyszny, a sama receptura nie przysparza żadnych trudności. Natomiast ciasto wywoła falę zachwytów przy stole i zniknie szybciej niż pozostałe łakocie. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.

REKLAMA

Miodownik to hit na święta

Miodownik to bajeczne ciasto składające się z kilku miodowych blatów przełożonych kremem budyniowym wzbogaconym o kajmak. Gotowy deser prezentuje się wdzięcznie, a po przekrojeniu dokładnie widać poszczególne warstwy.

Lista niezbędnych składników do zrobienia ciasta znajduje się poniżej. Zobacz, czy masz je wszystkie, a potem zabierz się do pracy.

REKLAMA

Przepis na miodownik. Pyszne ciasto przekładane kremem budyniowym

Składniki:
400 g masła
400 g kajmaku
750 g mąki pszennej
750 ml mleka
2 paczki budyni śmietankowych
170 g cukru pudru
60 g miodu
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
15 ml octu spirytusowego

Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku 250 g masła, później dodajemy miód i cukier puder. Mieszamy składniki i gotujemy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Do szklanki wlewamy ocet i roztapiamy w nim proszek do pieczenia, a potem przelewamy do maślanej mieszanki w garnku. Wszystko starannie mieszamy na gęstą masę. Jak tylko ściemnieje, odstawiamy ją z ognia i delikatnie studzimy, a potem przekładamy do naczynia. Wbijamy jajka i łączymy trzepaczką, dodajemy mąkę i zaczynamy zagniatać aksamitne ciasto.

REKLAMA

Dzielimy je na pięć jednakowych porcji i każdą po kolei rozwałkowujemy na cienki placek. W piekarniku pieczemy je osobno – w temp. 180°C przez 10 minut.

Do garnka z mlekiem wsypujemy proszek budyniowy i gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami producenta. Potem gęstą masę studzimy. Do naczynia przekładamy 150 g masła i ucieramy je robotem, nieustannie miksujemy i przekładamy zimny budyń – łyżka po łyżce. Następnie wzbogacamy całość o masę krówkową i miksujemy na spójny i zwarty krem.

Wszystkie upieczone spody smarujemy uzyskanym kremem (na wierzchu też powinna znaleźć się masa). Placki kładziemy jeden na drugim, a gotowy wypiek posypujemy kawałkami orzechów włoskich, a potem wkładamy do chłodziarki na 3 godziny.

Udostępnij: