miksowanie składników
fot. Pexels

Prawdziwi amatorzy ciast mogliby jeść je niemalże na okrągło. Wszyscy wiemy, że domowe wypieki smakują najlepiej. Ale pieczenie ciast nie zawsze idzie po naszej myśli. Niekiedy z ciasta powstaje zakalec i cała praca idzie na marne. Mało kto skusi się na taką przekąskę, która w dodatku wygląda nieapetycznie, nie wspominając już o smaku. Jak zatem przyrządzać i piec ciasta, aby uchronić się przed kuchennymi porażkami? Zapoznajcie się z 5 największymi błędami popełnianymi podczas robienia ciast.

Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu ciast?

Błąd nr 1. Zimne składniki
Częstym błędem jest używanie produktów wprost z lodówki. Okazuje się, że większość deserów uda się o wiele lepiej, gdy wykorzystamy składniki o temperaturze pokojowej. Mamy na myśli przede wszystkim masło, jajka, biały ser oraz śmietanę, które przeważnie trzymamy w chłodzie. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki na godzinę przed pracami w kuchni. Zimne produkty dobrze sprawdzą się podczas ubijania śmietany i pieczenia ciast kruchych.

Błąd nr 2. Odmierzanie składników „na oko”
Podstawą udanego wypieku jest ścisłe trzymanie się receptury. Nie należy więc wrzucać składników „na oko”, gdyż może to skutkować zakalcem. Przestrzeganie zalecanych proporcji jest gwarancją, że deser w trakcie pieczenia dobrze urośnie i będzie puszysty.

Błąd nr 3. Brak napowietrzania
Niektórzy podczas przyrządzania ciasta nie przesiewają mąki, uważając, że mąka jest czysta. W przesiewaniu mąki nie chodzi tylko o pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń, ale także o jej napowietrzenie. Dzięki przesianiu ciasto będzie lekkie i odpowiednio wyrośnie. Oprócz mąki warto przesiewać cukier puder, proszek do pieczenia i kakao.

Błąd nr 4. Piana z białek
Gdy robicie ciasto z dodatkiem ubitej piany z białek, nie używajcie robota. Mieszajcie ją z ciastem bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki bądź łyżki. Strukturę piany łatwo zniszczyć. Z kolei ciast ucieranych nie wyrabiajcie zbyt długo, róbcie to tylko do czasu, aż składniki się połączą.

Błąd nr 5. Mieszanie w różne strony
Mieszacie ciasto raz w jedną, a raz w drugą stronę? Wydaje się, że dla ciasta nie ma to znaczenia, ale jest zupełnie inaczej. W mące obecny jest gluten, który w połączeniu z płynnymi składnikami tworzy włókna. Zmieniając kierunek miksowania ciasta, włókna te zwyczajnie pękają, przez co nie powstaje odpowiednia struktura odpowiadająca za piękne wyrośnięcie ciasta podczas obróbki termicznej.

Błąd nr 6. Owoce
Gdy wrzucacie owoce do ciasta, miejcie na uwadze kilka rzeczy. Nie przesadźcie z ich ilością, ponieważ może to skutkować otrzymaniem zakalca. Zawsze też odsączcie owoce z nadmiaru wody – jeśli tego nie zrobicie, efekt będzie podobny. Czasami zdarza się, że owoce opadają na dno wypieku. Aby tego uniknąć, wcześniej obtoczcie je w mące, a dopiero potem przełóżcie do ciasta.

Błąd nr 7. Pieczenie
Obróbka cieplna jest końcowym etapem przyrządzania deseru, ale i tutaj łatwo o błąd. A jednym z nich jest wkładanie formy z ciastem do zimnego piekarnika, co nie jest wskazane. Szczególnie dotyczy to ciast o delikatnej, piankowej strukturze – zanim deser osiągnie optymalną temperaturę, piana zdąży opaść. Podobnie jest z ciastami, które zawierają sporo tłuszczu – ten zamiast włączyć się w jego strukturę, po prostu się z niej wytopi.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę