Wielu osobom ciasto bez pieczenia kojarzy się z czymś bardzo prostym. I właśnie w tego rodzaju deserach o to chodzi. Ma być błyskawicznie, łatwo i przede wszystkim smacznie. Przygotuj kawowy deser, a na pewno nie pożałujesz. Jest miękki, kremowy i cudnie pachnie kawą, a podczas degustacji wprost rozpływa się w ustach. Żaden łakomczuch nie poprzestanie na tylko jednej porcji, więc od razu przygotuj ten specjał w podwójnej ilości, bo zniknie momentalnie ze stołu.
Ciasto kawowe bez pieczenia zrobisz w błyskawicznym tempie. Nawet początkujący cukiernicy dadzą sobie radę z niżej zamieszczonym przepisem.
W Polsce fanów małej czarnej nie brakuje, więc ciasto bez wątpienia będzie dla nich miłym urozmaiceniem. Oto lista niezbędnych składników.
Przepis na ciasto kawowe
Składniki:
Ciasto
10 g mąki kokosowej,
20 g wiórków kokosowych,
20 g miękkiego masła,
30 g masła orzechowego lub tahini,
10 g erytrolu najlepiej w pudrze,
5 g nasion chia,
odrobina soli,
10 g kakao.
Krem
120 ml mocnej kawy,
250 g serka mascarpone,
20 g erytrolu najlepiej w pudrze,
1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. porzeczkowa, wiśniowa).
Przygotowanie:
Produkty na ciasto połącz na jednolitą masę i włóż ją do zamrażarki. Żelatynę rozpuść. Do serka mascarpone dodaj słodzik i zimną kawę, mieszaj robotem na niewielkich obrotach. Na samym końcu przełóż do masy żelatynę i znów pomału ucieraj.
Krem umieść w chłodziarce, aby nieco zastygł. 1/2 ciasta zetrzyj na tarce i rozmieść na dnie formy wyścielonej pergaminem (ok. 16 cm x 16 cm). Potem wyłóż słodką masę i bezpośrednio na nią zetrzyj resztę ciasta. Wstaw deser do chłodziarki bądź zamrażarki, aby dobrze stężał. Smacznego.