To przez ten błąd pomidory pękają na krzaku. Nigdy tak nie rób

pęknięty pomidor na krzaku
fot. screen Youtube / balkon-garten

Dlaczego pomidory na krzaku pękają? Przyczyn może być co najmniej kilka i dziś je poznasz. Nawet doświadczeni ogrodnicy, którzy chuchają i dmuchają na swoje uprawy, mają czasem z nimi problem. Na szczęście część uszkodzonych pomidorów nadaje się do spożycia albo na przetwory. Poznaj przyczyny powstawania pęknięć i sprawdź, jak ochronić przed nimi owoce.

REKLAMA

Przyczyny pękania pomidorów na krzaku

Zbyt radykalne obrywanie liści. Zabieg ten jest zasadny, ale nie można z niczym przesadzać, także z obrywaniem liści.

Najpierw długotrwała susza, a potem gwałtowny nadmiar wody.

REKLAMA

Nadmierna wilgotność powietrza albo jej niespodziewane oscylacje (dotyczy upraw szklarniowych). Osiadające na skórce pomidorów kropelki wody pod wpływem słońca sprawiają, że zaczyna ona pękać.

Zbyt duże dawki azotu z nawozu.

Pękające owoce są w większym stopniu narażone na rozwój zarazy. Niektóre pomidory z defektem mogą zacząć prędzej gnić. Dużo lepiej przeciwdziałać temu procesowi. Jak?

REKLAMA

Krzaczki podlewaj rytmicznie, ale niedużą porcją wody, gleba ma być tylko lekko mokra. Jeśli rośliny nie były przez dłuższy czas podlewane i są przesuszone, zacznij je podlewać odrobiną wody i z każdym dniem zwiększaj jej ilość. Wodę kieruj „pod korzeń” i staraj się nie skrapiać pomidorów i liści. Nie ogławiaj krzaczków do ostatniego liścia. Zostaw ich trochę, a w ciągu dnia obrywaj 2-3 z pojedynczego krzaczka.

Dopilnuj, by pod osłonami wilgotność powietrza wynosiła około 65%. Rozłóż pod krzakami ściółkę (o grubości ok. 3 cm, np. słomę), która zabezpieczy przed odparowaniem wilgoci. Podczas wykształcania owoców nawozy z azotem stosuj w rozsądnych ilościach.

Gdy tylko dostrzeżesz uszkodzone pomidory na krzaku, nie czekaj, aż dopadnie je choroba grzybowa. Oberwij nawet nie całkiem dojrzałe sztuki. Umieszczone na parapecie za jakiś czas dojrzeją. Proceder ten dotyczy suchych i zamkniętych pęknięć. Na otwartych, które nieprzyjemnie pachną i sączy się z nich woda, pewnie rozpoczęły się już procesy gnilne, więc trzeba będzie je wyrzucić.

Jakie gatunki pomidorów nie są podatne na pękanie?
– Koralik,
– Jawor,
– Baron,
– Koneser,
– Tamaris Befsztyk.

Udostępnij: