REKLAMA

dwukolorowe ciasto
fot. screen Youtube / Retete traditionale romanesti

Mamy niespodziankę dla wszystkich miłośników słodyczy. Rewelacyjny przepis na puszyste dwukolorowe ciasto. Udaje się za każdym razem, jest wyśmienite i prezentuje się apetycznie. Receptura na ten smakołyk zainteresowała mnie od razu, a gdy ją przetestowałam, byłam zachwycona efektem. Ty też musisz spróbować.

REKLAMA

Smaczne i puszyste ciasto wg domowej receptury

Lubisz bawić się cukiernika? Ja kocham przyrządzać w domu słodkie wypieki i nie przejdę obojętnie obok ciekawego przepisu na ciasto. Muszę go szybko wypróbować i zobaczyć, co z tego wyjdzie. Gdy zrobiłam dwukolorowe ciasto i po upieczeniu wyjęłam je z piekarnika, to domownicy szybko przybiegli do kuchni, aby sprawdzić, co tak wspaniale pachnie. Od tamtego dnia, wypiek zachwyca smakiem całą moją rodzinę.

Jeśli masz ochotę na smakowite domowe ciasto, to przygotuj je według poniżej receptury. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka produktów i obłędny deser może wylądować na stole. Jest miękki, puszysty i świetnie smakuje z filiżanką ciepłej kawy.

REKLAMA

Przepis na smaczne dwukolorowe ciasto?

Składniki:
1 szklanka cukru
3 jajka
½ szklanki rozpuszczonego masła
½ szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
ewentualnie orzechy

Sposób wykonania:
Wbijamy jajka do naczynia, dodajemy cukier i mieszamy składniki robotem. Dolewamy płynne masło i znów miksujemy, potem wsypujemy mąkę i łączymy. Dodajemy mleko oraz esencję waniliową, mieszamy starannie produkty.

REKLAMA

Masę dzielimy na 2 identyczne porcje. Jedną z nich wzbogacamy o kakao i mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i wlewamy do niej masę z kakao. Możemy też wsypać posiekane orzechy np. laskowe. Wlewamy jasne ciasto i deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Po tym czasie dwukolorowy wypiek jest gotowy. Przed podaniem warto go delikatnie oprószyć cukrem pudrem albo udekorować stopioną czekoladą. Smacznego.

REKLAMA