REKLAMA

ciasto z masą makową
fot. screen Youtube / Henia Foks

Czy wiesz już, jakie ciasta podasz w tym roku na święta Bożego Narodzenia? Jeśli masz już listę, to zrób miejsce dla jeszcze jednej propozycji. Ciasto z kremem makowym to przysmak, który deklasuje inne gwiazdkowe wypieki. Jest tak dobre, że trudno się od niego oderwać. A cała blaszka znika w jeden dzień. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, aby starczyło na dłużej.

REKLAMA

Ciasto świąteczne z kremem makowym zadowoli nawet najbardziej wybrednych

Na Święta pieczemy zazwyczaj makowiec i piernik. To standardowe wypieki, które mają całą rzeszę fanów i najbardziej kojarzą się Bożym Narodzeniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby testować nowe przepisy na słodkości, które sprawdzają się nie gorzej niż klasyka. Podobnie jest z ciastem, które dziś mamy przyjemność zaprezentować. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wygląda cudownie i smakuje po prostu bosko. Grzechem byłoby nie spróbować.

Postaw ten wypiek na stole, a domownicy i goście będą go dosłownie rozchwytywać, bo jest tak smaczny. Składa się z dwóch warstw: podstawę stanowi proste ciasto z mąki, jajek, cukru i kilku innych dodatków (m.in. przyprawy do piernika). A kolejny poziom stanowi słodki krem na bazie mleka, kwaśnej śmietany, maku i cukru. Dokładną listę składników i instrukcję przygotowania znajdziesz poniżej.

REKLAMA

Przepis na ciasto z masą makową

Składniki na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki miodu
3 jajka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła

Składniki na krem:
1 szklanka cukru
½ szklanki maku
2 jajka
½ litra mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany
200 g masła

REKLAMA

Opis przygotowania:
Ubij jajka z cukrem na puszysty krem. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, miód, mleko i proszek, wszystko miksuj na ciasto o jednolitej teksturze. Blachę wyłóż pergaminem i wlej przyrządzoną masę. Piecz w temp. 170°C przez ok. pół godziny.

Na krem makowy: ubij jajka z cukrem, a mleko zagotuj. Do zmiksowanych jajek przełóż kwaśną śmietanę i mieszaj robotem, a potem wlej na gotujący się nabiał, zagotuj i ostudź.

Wierzch ciasta po upieczeniu ostrożnie odkrój i zmiksuj. Masło ucieraj i dodawaj do zimnego kremu, mieszaj i wsyp mak. Produkty miksuj, a powstałą masę równo rozprowadź na cieście. Z wierzchu posyp ją przyrządzoną wcześniej kruszonką z odciętego ciasta.

REKLAMA

Deser włóż do chłodziarki na 2 godziny, a po tym czasie możesz już je kroić i serwować. Jest pyszne, miękkie, a każdy kęs rozpływa się w ustach. To doskonały poczęstunek dla gości.

REKLAMA