sałatka lwowska
fot. Facebook / hapsfood

Wyborna sałatka lwowska jest uważana za niebywały przysmak. Wywoła aplauz nawet u najbardziej wybrednych smakoszy.

Część osób, która spróbowała potrawy, uważa, że jest nawet smaczniejsza niż legendarna sałatka jarzynowa. W naszym przepisie dominują śledzie oraz buraki. Obok nich znajdziemy też inne smakołyki – mnóstwo zdrowych warzyw, przyprawy oraz jabłka. Sałatka w takim wydaniu jest doskonała i szybko znika z talerzy. Domownicy bezsprzecznie poproszą o dokładkę.

Pełna smaku sałatka lwowska na pewno ucieszy nie jednego łasucha, a każdy, kto ceni wyjątkowe dania powinien spojrzeć na tę recepturę. Zdradzamy tradycyjny i niezawodny przepis na sałatkę lwowską.

Składniki:
pół litra kwaśnej śmietany
8 buraków
8 filetów śledziowych w oleju
3 marchewki
50 g kaparów
4 jabłka
sok z cytryny
8 kiszonych ogórków
4 ziemniaki
50 g grzybków marynowanych
seler
pieprz
szczypiorek
sól
40 g ostrej musztardy
cukier
cebula

Przygotowanie:
Marchewkę, buraki, seler i ziemniaki ugotuj. Później, miękkie warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Identycznie pokrój jabłka i ogórki. Śledzie posiekaj w paski. Odsącz grzyby, rozdrobnij je oraz drobno pokrój cebulę. Przerzuć część składników (poza ziemniakami i śledziem, które dodasz na końcu) do miski i wymieszaj ze sobą. Skrop sałatkę sokiem z cytryny, po czym odstaw ją na 20 minut, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły. Zrób sos ze śmietany i musztardy, dopraw go cukrem, solą i pieprzem. Polej nim potrawę przed podaniem, lekko przemieszaj i oprósz posiekanym szczypiorkiem. Sałatka lwowska jest gotowa!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę