Jak pozbyć się zapachu cebuli z dłoni? Zastosuj ten prosty trik

Łyżka służy nam z reguły do spożywania zup i potraw półpłynnych (np. gulaszu). Rzadko patrzymy na nią w aspekcie przyrządu, który może okazać się użyteczny w trakcie gotowania. Jeżeli nie lubisz obierać cebuli w klasyczny sposób, np. dlatego, że zostawia ona charakterystyczny aromat na dłoniach, możesz wyręczyć się łyżką.

   

Łyżkę ma chyba każdy w swojej kuchni – mało tego, w szafce ze sztućcami pewnie znajdzie się kilkadziesiąt sztuk tego elementu zastawy stołowej. Łyżka znakomicie sprawdzi się dla ludzi, mających problem z obieraniem warzywa dłońmi. Tymczasem woń, która przedostaje na skórę dłoni nie odpowiada większości osób.

Smaczna i zdrowa cebula bardzo często gości na stołach Polaków. Wzbogaca smak sosów, farszu, zup, sałatek i wielu innych dań. Oprócz rewelacyjnych cech smakowych, warzywo ma zadziwiające właściwości zdrowotne. Działa dezynfekująco, moczopędnie, antybakteryjnie oraz antyseptycznie. Mimo to, ma ogromną wadę.

   

W czasie krojenia cebuli, jej silny aromat przenika na skórę i długo się na niej utrzymuje. Na szczęście można temu zapobiec, posługując się zwyczajną metalową łyżką. Zastosuj tylko ten sposób, a nieprzyjemna woń zniknie.

Mocny zapach, cebula zawdzięcza olejkom eterycznym (m.in. dwusiarczek alilo-propylowy) i związkom siarki. To właśnie te składniki sprawiają, że wydziela ten niemiły zapach. Aby go usunąć z dłoni, wystarczy chwycić metalową łyżkę i pocierać przez ok. 10 sekund pod bieżącą wodą. Dzięki temu dłonie nie będą już nieprzyjemnie pachnieć cebulą.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News