Jak uratować biszkopt?
YouTube | 조꽁드Joconde’s baking

Kiedy szykujemy domową uroczystość chcemy, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Często jednak w wirze przygotowań coś totalnie nam nie wychodzi! Najczęściej tuż przed przybyciem gości wyjmujemy ciasto z piekarnika i okazuje się, że jest ono totalnie suche! To jednak nie katastrofa. Na portalu Onet pojawił się sposób, który pomoże nam obronną ręką wyjść z takiej sytuacji!

Jak wyjść z opresji?

Jak się okazuje, sposobem który zawsze uratuje za suchy biszkopt jest nasączenie go ponczem! Poncz taki przygotujemy w mgnieniu oka i nikt nie zorientuje się, że z ciastem początkowo coś było nie tak, jak powinno.

Aby przygotować poncz wystarczy wymieszać wodę oraz cukier. Dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny lub limonki. Możemy także zrobić poncz alkoholowy dodając do niego nieco rumu lub whisky.

Skuteczny sposób

Pamiętajmy jednak, że jeśli nasze ciasto ma mieć na wierzchu polewę z czekolady, będzie posypane cukrem pudrem lub też zamierzamy ułożyć na nim owoce, to przed nasączeniem biszkopta ponczem, odwróćmy go do góry nogami.

Po przygotowaniu ponczu, ciasto nakłuwamy przy użyciu patyczka do pieczenia. Nakłucia powinny być głębokie, jednak uważajmy, aby nie uszkodzić delikatnej struktury biszkoptu. Następnie dokładnie nanosimy poncz na nasze ciasto i pozostawiamy je na kilka minut, aby dobrze nasiąknęło. Po tym czasie dekorujemy wierzch ciasta i gotowe! Po kulinarnej wpadce nie ma śladu!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę