REKLAMA
ShareInfo.plPoradyTurbodoładowanie dla monstery. Ten kuchenny odpad przyspieszy jej wzrost

Turbodoładowanie dla monstery. Ten kuchenny odpad przyspieszy jej wzrost

monstera
fot. Pexels

Monstera to egzotyczna roślina o bardzo specyficznym wyglądzie. Ma duże podziurawione liście i fantastycznie ozdabia każde wnętrze. Jeszcze tak niedawno można było ją kupić tylko w dobrze wyposażonych punktach ogrodniczych. Dziś znajdziemy ją bez trudu – sklepy czy centra z artykułami ogrodniczymi często mają ją w swojej ofercie. Niestety w standardowych warunkach trzeba czekać niemal 10 lat na porządny rozrost tej rośliny. Jak przyspieszyć cały proces? To proste. Wystarczy stworzyć 2-składnikową odżywkę, a monstera będzie rosła dużo szybciej.

REKLAMA

Domowa odżywka z pietruszki dla monstery

Każdy hodowca monstery marzy o tym, aby jego okaz był zdrowy, duży i bujny. Odmiana ta, choć wygląda zjawiskowo, rozwija się dość wolno. W ciągu roku zawiązuje tylko 2-4 liście. Dopiero po upływie 8-10 lat zwykle osiąga gigantyczne rozmiary. Koniecznie poznaj łatwy patent na przyspieszenie rozrostu monstery.

Pietruszka sposobem na zdrową i piękną monsterę

Magicznym specyfikiem, który wesprze roślinę, jest woda po gotowaniu pietruszki. Prawie każdy z nas mimowolnie wylałby ją do zlewu, nie zwracając uwagi na to, jak jest cenna.

Taki produkt uboczny przyda się do podlewania rośliny. Jest bogactwem substancji pokarmowych, sprzyja rozwojowi liści i poprawia ogólny wzrost. Ziołowy wywar wystarczy stosować raz w miesiącu i warto przy tym pamiętać, aby nigdy nie wsypywać do niego soli i innych dodatków.

REKLAMA

Inne sposoby na pielęgnację monstery

Wspaniałą metodą na ożywienie monstery jest zastosowanie czarnej herbaty. Produkt ten jest zasobny w fosfor i potas, a więc kluczowe substancje mineralne. Przyrządzenie domowego środka wspomagającego jest banalne. Wystarczy 1 torebkę herbaty wrzucić do kubka, zalać wrzącą wodą do pełna i zaparzyć. Gdy napar osiągnie temperaturę pokojową, należy wlać go bezpośrednio do donicy z monsterą.

Czytaj też: Palma doniczkowa ożyje z nową mocą. Podlej ją wodą z gotowania

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA