
Ciasta czy słodkie kremy są smaczniejsze, gdy mają w swoim składzie masło. Kromka chleba posmarowana tym tłuszczem także smakuje lepiej. Jednak ten wyrób mleczny należy przechowywać w warunkach chłodniczych, a mnóstwo przepisów (m.in. na drożdżówki) wymaga dodania masła w temp. pokojowej. Poza tym twarde masło ciężko rozsmarować na pieczywie. Jeśli czas cię goni, a musisz koniecznie zmiękczyć masło, wypróbuj ten pomysłowy trik.
Próba rozsmarowania masła z lodówki na chlebie bywa frustrujące, ale poniższe triki pozwolą cieszyć się miękkim masłem już po chwili.
Jak rozpuścić masło? Trik z miską i wrzątkiem
Zagotuj wodę i wlej ją miski, pozostaw na dwie minuty, a potem wylej. W tej samej chwili w pustym i jeszcze nagrzanym naczyniu umieść masło. Przykryj je, poczekaj chwilę, by tłuszcz się trochę roztopił, następnie ściągnij pokrywkę – masło powinno być miękkie.
Inny trik na zmiękczenie masła polega na włożeniu go piekarnika lub mikrofali na bardzo krótki czas. Włącz urządzenie i trochę poczekaj, aż się rozgrzeje. Wyłącz je. Umieść w środku masło na kilka chwil – w nagrzanym piekarniku lub kuchence kostka zmięknie błyskawicznie, więc wyjmij ją dość szybko, aby zupełnie się nie stopiła.
Nie przekonały cię powyższe patenty na zmiękczenie masła?
Mamy jeszcze jeden pomysł. Twardą kostkę włóż do torebki do zamrażania, weź tłuczek i stukaj w nią. Masło w kawałkach szybciej zmięknie.
Czytaj też: Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Przepis krok po kroku