Gorący rosół to lekarstwo na wiele chorób – tak przynajmniej twierdzą nasze babcie. Mają dużo racji. Odżywczy bulion pomaga szybciej wrócić do zdrowia, gdy złapie nas infekcja. Aby w pełni skorzystać z jego zdrowotnej mocy, powinniśmy go umiejętnie przygotować. Składniki wchodzące w skład zupy i długość jej gotowania to najważniejsze rzeczy. Ugotuj pyszny i wartościowy rosół kolagenowy, a skorzystasz podwójnie. Zaspokoisz swój apetyt i być może szybciej wyleczysz kontuzję.
Jak zrobić rosół kolagenowy? Przepis
Lista składników:
» 3 litry wody,
» warzywa (pół selera, 4 marchewki, 1 cebula, 3 pietruszki),
» 3 kg kości z mięsem (szyjki, skrzydełka, kurze łapki, golonka, korpus drobiowy, mostek lub kolanko wieprzowe),
» sól himalajska,
» kilka ziaren ziela angielskiego,
» 4 liście laurowe.
Wykonanie:
Mięso myjemy w chłodnej wodzie i umieszczamy w sporym garnku. Wlewamy 3 litry wody.
Jarzyny myjemy i obieramy, a potem kroimy na kawałki, przekładamy do garnka.
Wrzucamy liście laurowe i ziarna ziela, gotujemy rosół powolutku, na małym gazie przez ok. 6 godz. Od czasu do czasu możemy zbierać szumowiny z powierzchni wywaru. Po kilku godzinach solimy zupę.
Gdy kości zaczną się rozlatywać, przekażą wartościowe substancje pokarmowe do bulionu. Przecedzamy go przez sito do szklanego naczynia. Teraz możemy podzielić go na porcje. Bulion po wystygnięciu nabierze kleistej i gęściejszej struktury.
Można go trzymać w chłodziarce przez tydzień – nie dłużej. W zamrażalniku poleży znaczenie dłużej – nawet 6 miesięcy.
Jakie cenny substancje zawiera rosół kolagenowy?
» Kwas hialuronowy,
» Siarczan chondroityny,
» Glukozaminę,
» Glutaminę,
» Glicynę,
» Aminokwasy (m.in. prolinę),
» Kolagen,
» Sole mineralne (m.in. wapń, magnez, fosfor).
● Kwas hialuronowy zapewnia sprężystość chrząstek.
● Siarczan chondroityny to budulec chrząstki i płynu stawowego. Zapewnia elastyczność stawu np. kolanowego.
● Glukozamina – poprawia kondycję tkanki chrzęstnej.
● Glicyna – przyspiesza regenerację tkanek i pomaga leczyć kontuzje.
● Prolina – uczestniczy w syntezie kolagenu (wraz z kwasem askorbinowym).
● Kolagen – bierze udział w produkcji tkanki łącznej.
● Składniki mineralne – odpowiadają za procesy zachodzące w organizmie, w tym naprawcze.
Wskazówka:
Jeśli podczas gotowania wlejesz do garnka trochę octu jabłkowego, cenne substancje łatwiej przejdą z kości do bulionu.