REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUgotuj rosół „warszawski” na tym wyjątkowym mięsie. Przepis

Ugotuj rosół „warszawski” na tym wyjątkowym mięsie. Przepis

rosół
fot. screen Youtube / BrianPierre Fentress

Rosół to popularna esencjonalna zupa, która bardzo często gości na stołach w wielu polskich domach. Mnóstwo osób gotuje go na mięsie drobiowym. Warszawski wariant przyrządzony na żeberkach baranich będzie przyjemną odskocznią od klasyki, która na pewno spodoba się waszym domownikom. Sprawdźcie mistrzowski przepis.

REKLAMA

Chociaż rosół drobiowy jest wyborny, to niektórym mógł się już znudzić. I niewiele pomoże eksperymentowanie z rozmaitymi dodatkami takimi jak imbir czy papryczka chilli. Prosty w wykonaniu rosół z baraniny to nasz nowy pomysł. Ta receptura pozwoli wam uniknąć monotonii w kuchni. Jego subtelny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu nawet największym miłośnikom klasycznej wersji tego specjału.

Pyszny rosół warszawski na żeberkach – przepis

Składniki:
3 średnie ziemniaki
1 nieduża pietruszka
400-500 g baranich żeberek
1 mały seler
3 większe marchewki
2 spore ząbki czosnku
1 liść laurowy
pieprz i sól do smaku
posiekana natka pietruszki do podania

Wykonanie:
Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą – dodaj jej tyle, aby składnik był przykryty na wysokość 2-3 cm. Zagotuj, zbierz szumowinę i gotuj na małym gazie przez godzinę, pokrywka na garnku powinna być lekko uchylona. Dorzuć do wywaru liść laurowy, oczyszczone jarzyny i nieobrany czosnek. Uzupełnij wrzątkiem, gdy płyn za bardzo odparował. Gotuj rosół przez następną godzinę. W tym czasie przygotuj ziemniaki – obierz je, opłucz, pokrój w kostkę, po czym ugotuj w oddzielnym naczyniu do miękkości. Na koniec z powierzchni bulionu zbierz tłuszcz. Danie posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami. Smacznego.

REKLAMA

Wskazówka
Zwróć uwagę na ilość używanej do przygotowania zupy wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, wtedy smak potrawy będzie mniej wyrazisty.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA