Rosół to popularna esencjonalna zupa, która bardzo często gości na stołach w wielu polskich domach. Mnóstwo osób gotuje go na mięsie drobiowym. Warszawski wariant przyrządzony na żeberkach baranich będzie przyjemną odskocznią od klasyki, która na pewno spodoba się waszym domownikom. Sprawdźcie mistrzowski przepis.
Chociaż rosół drobiowy jest wyborny, to niektórym mógł się już znudzić. I niewiele pomoże eksperymentowanie z rozmaitymi dodatkami takimi jak imbir czy papryczka chilli. Prosty w wykonaniu rosół z baraniny to nasz nowy pomysł. Ta receptura pozwoli wam uniknąć monotonii w kuchni. Jego subtelny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu nawet największym miłośnikom klasycznej wersji tego specjału.
Pyszny rosół warszawski na żeberkach – przepis
Składniki:
3 średnie ziemniaki
1 nieduża pietruszka
400-500 g baranich żeberek
1 mały seler
3 większe marchewki
2 spore ząbki czosnku
1 liść laurowy
pieprz i sól do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą – dodaj jej tyle, aby składnik był przykryty na wysokość 2-3 cm. Zagotuj, zbierz szumowinę i gotuj na małym gazie przez godzinę, pokrywka na garnku powinna być lekko uchylona. Dorzuć do wywaru liść laurowy, oczyszczone jarzyny i nieobrany czosnek. Uzupełnij wrzątkiem, gdy płyn za bardzo odparował. Gotuj rosół przez następną godzinę. W tym czasie przygotuj ziemniaki – obierz je, opłucz, pokrój w kostkę, po czym ugotuj w oddzielnym naczyniu do miękkości. Na koniec z powierzchni bulionu zbierz tłuszcz. Danie posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami. Smacznego.
Wskazówka
Zwróć uwagę na ilość używanej do przygotowania zupy wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, wtedy smak potrawy będzie mniej wyrazisty.