Układam delicje i zalewam ciastem. Wychodzi obłędny deser

ciasto z delicjami
fot. screen Youtube / Super lecker

Nie jeden łakomczuch oszaleje na punkcie tego wyśmienitego ciasta z delicjami. Sposób przygotowania jest banalny, więc deser z pewnością zagości w twoim domu już na stałe. Nie mamy wątpliwości, że wszyscy koneserzy już po pierwszym kęsie go pokochają i poproszą o dokładki. Musisz koniecznie wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Lista składników nie jest długa, a z wykonaniem poradzi sobie nawet kuchenny laik.

REKLAMA

Przepyszne ciasto z delicjami rozpływa się w ustach

Słynne ciasteczka potrafią uprzyjemnić każdą chwilę. Ubóstwiają je miliony Polaków, więc czemu niby nie dodać ich do ciasta? Cały deser wiele na tym zyska. Wystarczy umieścić delicje na dnie blaszki i to wszystko. Gotowy wypiek nabierze tekstury, o jakiej nawet nie śniłeś, a miłą niespodzianką podczas konsumpcji będzie orzeźwiająca galaretka. Warto skosztować.

Przepis na smakowite ciasto z delicjami

Składniki:
5 dużych jaj
270 ml mleka lub napoju roślinnego
300 g delicji o smaku pomarańczowym
450 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jak widzisz, lista potrzebnych składników do zrobienia ciasta wcale nie jest długa. Zresztą sam proces przyrządzenia też zajmuje mało czasu. Poniżej znajduje się prosta instrukcja.

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku wbij jajka do naczynia i ubij je z cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Do mieszanki dodaj mleko, a potem wsyp mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiane przez sitko, nie zapomnij też o soli. Mieszaj na aksamitne ciasto.

Formę wyłóż papierem pergaminowym i umieść na dnie delicje. Rozprowadź na nich przyrządzoną masę i piecz deser w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 35-40 minut. Smacznego.

Jak serwować wypiek z delicjami?

Po ostudzeniu słodycz możesz polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Posypanie ciasta cukrem pudrem to też dobry pomysł. Warto go podać do kawy lub herbaty.

Czytaj też: Proste ciasto „Michałek”. Lepiej zapisz przepis, bo jest wyborne

REKLAMA

Podziel się: