Piekarnik to czasami prawdziwa zmora każdej gospodyni, szczególnie, wtedy gdy nie możemy go doczyścić. Często zdarza się, że w trakcie pieczenia z pożywienia wylewa się tłuszcz albo inne płyny. Natomiast przypalonych pozostałości nie można się pozbyć nawet przy użyciu drucianej szczotki. Na szczęście jest pewne rozwiązanie, dzięki któremu z łatwością usuniesz brud nawet z najbardziej zanieczyszczonego piekarnika. Masz w domu cytrynę?
Wysoka temperatura panująca wewnątrz urządzenia powoduje, że niemal wszystkie resztki pożywienia zapiekają się, a potem robią się bardzo twarde i ciężko je usunąć. W takim przypadku większość z nas wykorzystuje sklepowe środki chemiczne, jednak są też skuteczne domowe metody.
Cytryna to doskonały środek czyszczący
Idealnie w tym celu sprawdzi sok z cytryny. Warto wcisnąć sok z 4-5 owoców i przelać go do naczynia żaroodpornego. Potem należy nastawić piekarnik na 250°C, umieścić w nim naczynie i piec przez pół godziny. Po wyłączeniu sprzętu, najlepiej pozostawić sok w środku i poczekać, aż wnętrze piekarnika zupełnie się ochłodzi. Po całym procesie trzeba wyciągnąć naczynie i starannie oczyścić piekarnik. Do mycia warto użyć lekko namoczonej ściereczki, a potem jeszcze papierowego ręcznika. Obecny w cytrynie kwas cytrynowy doskonałe rozpuszcza przyschnięty stary tłuszcz, a wysoka temperatura przyspiesza cały proces oraz pomaga łatwiej wyskrobać stare pozostałości.
Inne triki na czysty piekarnik
Jeśli masz w kuchni ocet, również możesz go zastosować do czyszczenia pieca. Przyszykuj też sodę. Te dwa składniki po wymieszaniu wlej do butelki wyposażonej w spryskiwacz. Takim preparatem skrop urządzenie. Po około 30 minutach nieczystości powinny same zacząć odchodzić. Jedyne co pozostaje zrobić to wytrzeć je namoczoną ściereczką. Efektywnie sprawdza się także mikstura wody i soli morskiej. Po wymieszaniu tych obu składników należy nanieść je na brudne obszary i przetrzeć. Powinny błyskawicznie zrobić się czyste.